[ X ]
[ X ]
[ X ]
Experții prognozează o creștere economică de peste 3% anul viitor
28 Noiembrie

Pe fundalul situației politice, economia Republicii Moldova a crescut destul de puternic, chiar peste așteptări. Această concluzie a fost făcută de economistul Marcel Chistruga în cadrul discuțiilor organizate de Banca Mondială la Chișinău, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Marcel Chistruga, în viziunea experților, economia țării va crește până la 3,6% în 2020. „Ne bucură faptul că cererea internă și investițiile au fost principalul motor de creștere economică. Cererea a stimulat importurile. Sectorul construcțiilor a cunoscut expansiune. Presiunile inflației au crescut. Stimulii fiscali adoptați, creșterile salariale și a pensiile au dus la o presiune inflaționistă din partea cererii. Pe partea dezinflaționistă a fost un „leu” slab, dar cu prețuri de import mai mici. Datoria externă s-a redus și a înregistrat în jur de 62,3% din PIB. Cheltuielile publice au crescut rapid la începutul anului. Creșterea a dus la înregistrarea unor venituri mai mici decât în 2018. Veniturile până în octombrie au crescut cu 7%, iar cheltuielile s-au extins cu 14%. Deficitul soldat este mai mic de 1%. Datoria publică s-a redus și a ajuns la nivelul anului 2014”, a spus Marcel Chistruga.

De asemenea, el s-a referit și la prognozele așteptate. „Economia R. Moldova, în viziunea noastră, va crește cu 3,6% în 2020. Investițiile vor fi robuste până la sfârșitul anului, deși creșterea noastră este în jur de 10%. În 2020 și 2021 avem o ușoară accelerare a ritmului creșterii până la 3,8% din PB. Aceste creșteri le condiționăm prin implementarea agendei de reformă și în care condiții vor fi favorabile”, a mai spus Marcel Chistruga.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților