[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: „Registru” înainte să fie reorganizat trebuie supus unui audit independent
23 Martie

Reprezentanții Transparency International Moldova și IDIS Viitorul se arată îngrijorați de administrarea proprietăților publice, întreprinderile de stat și cele municipale. Experții au făcut o analiză a situației acestor întreprinderi și au propus unele soluții de a nu pierde capitalul acestora, transmite CURENTUL.

Expertul Ianina Spinei spune că Î.S. atestă rezultate negative la volumul vânzărilor și venitul din activitatea operațională.

„Dinamica crește foarte rapid, iar întreprinderile nu fac față. Pierderile Î.S. au crescut cu 1,5%, iar la S.A s-a dublat. Unele din ele iau credite pentru a achita salariile angajaților. 2,5 miliarde de lei sunt datorii în bănci din partea Î.S și S.A. Apare riscul ca aceste datorii să fie puse din nou pe spatele cetățenilor. Statul ratează și sume mari din venituri. CCRM atrage atenția, în rezultatele auditului, asupra problemelor patrimoniului public. În R. Moldova activează 250 Î.S și 150 întreprinderi cu capital de stat. Unele dintre ele se ocupă cu alte activități față de cele responsabile. Avem peste 400 de întreprinderi nefuncționale”, a menționat ea.

Expertul Veaceslav Ioniță spune că Î.S. sunt proprietate publică și trebuie să fie în mâinile cetățenilor, dar unele dintre ele sunt gestionate de partide în timpul campaniilor electorale, acolo și merg majoritatea banilor lor. „Există conflictul de interese constituțional. Un minister care gestionează anumite domenii să fie responsabil și de o întreprindere. Statul e cel care trebuie să asigure concurența pe piață și să dezvolte compania. Se propune ca reprezentanții statului să fie numai funcționari publici, noi spunem că trebuie să fie invers. Dacă funcționarul mai are timp de a merge la întreprindere, atunci trebuie să i se atribuie și altă muncă. Î.S. trebuie foarte bine protejate și nu lăsate să fie înstrăinate. Dacă statul prin achizițiile publice prejudiciază bugetul cu sute de milioane de lei, nu ne putem permite să se scurgă banii și mai departe”, a spus Ioniță.

Expertul Veaceslav Negruța a menționat că fuzionarea întreprinderilor Serviciul Stării Civile, Camera de Stat și Camera de Licențiere cu „Registru” va duce la un haos în sistem. „Este incorect ca funcțiile care trebuie să le îndeplinească statul să fie reorganizate pentru că astfel se creează zona de risc, inclusiv înstrăinarea proprietății. Avem o sumedenie de rapoarte de la CC, care indică abateri grave a întreprinderii, creditele folosite la recreditarea unor agenți economici. La această întreprindere transparența e lipsă. „Registru” înainte să fie reorganizat trebuie supus unui audit independent. În unele situații întreprinderea a găsit soluții de a scăpa de dificultăți. Au introdus o nouă plăcuță de înmatriculare. Numai la noi în țară avem 4 feluri de plăcuțe, toate legale. Astfel de fuziuni sunt inadmisibile”, a precizat Negruță.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților