[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: „Rata șomajului în RM a scăzut în timpul pandemiei”. Cum se explică fenomenul
7 Decembrie

Expertul economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, punctează că, calitatea Guvernării în R. Moldova are un singur indicator de evaluare, numărul de persoane care anual fug din țară, transmite CURENTUL.

Expertul s-a referit la datele ratei șomajului în țară, care în timpul pandemiei a scăzut.

„Moldova țară de minuni: Țara cu cea mai mică rată a șomajului din Europa și care a scăzut puternic pe timp de criză. – Rata șomajului în Moldova este cea mai mică din Europa și aproape de 3 ori mai mică decât media Europeană.

In perioada de criză, în toată lumea rata șomajului crește, numai nu la noi.

În Moldova numărul de șomeri într-un an a scăzut cu 7,6 mii persoane. De la 37,8 mii anul trecut la 30,2 mii in prezent.

Amintim că la început de pandemie și Eu dar și Guvernul anticipam o creștere de 3 ori a ratei șomajului pana la 100 mii persoane. Guvernul a pregătit și bani pentru șomeri in suma de 100 milioane lei, numai ca la nimeni nu au trebuit acești bani.

Prin ce se explică acest fenomen?

Răspunsul e simplu. Moldovenii când pierd locul de muncă nu se ocupă cu prostii să caute un loc de muncă în Moldova. Își iau geanta și fug cât de repede posibil peste hotare. Anul trecut au plecat 36 mii. In ultimii 4 ani au plecat 160 mii. Anul acesta estimam că au plecat minim 35 mii persoane. Iată și răspunsul tragediei noastre”, menționează expertul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților