[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: Forța principală care trebuia să nu admită răspândirea infecției a avut o agendă slabă
5 Aprilie

Conferențiarul universitar la Școala de Management în Sănătate Publică, Mihail Pîslă a vorbit, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, despre pandemie și ce lecții trebuie învățate, transmite CURENTUL.

Expertul a menționat că atunci când în țara noastră a apărut COVID-19, componenta sănătății publice, responsabilă de prevenirea și controlul infecției, a avut o agendă slabă, fapt generat de reforma instituțională care a avut loc.

„Așa s-a primit că acea forță principală care trebuie să asigure neadmiterea răspândirii infecției și implicării sistemului medical în proces, nu a reușit să facă față acestei situații. Ca rezultat, de la formele de import, a trecut la formele de răspândire în comunitate. Sistemul medical a fost impus să reacționeze prin dezvoltarea capacităților de acordare a ajutorului medical.

Sistemul de sănătate este obligat să fie gata pentru a preveni și diminua, dacă se provoacă urgență, și să asigure un răspuns eficient și să lichideze consecințele.

În timpul apropiat vom avea problema necesității reabilitării persoanelor care au trecut prin COVID-19. Este necesară conștientizarea acestora și voință politică pentru realizarea măsurilor care nu ar permite așa un impact asupra sănătății noastre”, a spus Mihail Pîslă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților