[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert din SUA: Se constată un dezinteres major al moldovenilor față de agricultură
15 Mai

Mulți tineri din țara noastră nu conștientizează valoarea agriculturii, pe care o consideră mai degrabă o sursă de câștig decât un domeniu de vocație, constată un voluntar al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova. Astfel, la întrebarea expertului american Brent van Dyke, care s-a aflat recent în Moldova într-o vizită de voluntariat, de ce au ales medicina veterinară, 80 la sută din aproximativ 100 de studenți au afirmat că de dragul banilor, iar 20 la sută – din vocație.

 În opinia voluntarului, dacă generațiile viitoare nu vor înțelege care este rolul agriculturii în asigurarea bunăstării generale a țării și a populației, Moldova se poate transforma rapid într-un deșert alimentar.

Expertul afirmă că atunci când o țară ajunge să nu se poată hrăni singură, ea se poate confrunta cu probleme de securitate alimentară și, de aceea, consideră că producerea agricolă și educația agricolă trebuie să devină o prioritate națională.

 Consultantul în agricultură Brent Van Dyke este din New Mexico, SUA, și a vizitat luna trecută țara noastră cu scopul de a evalua practicile existente în domeniul creșterii vacilor de lapte, de a oferi instruire și consultanță.

 Asistența voluntarului s-a axat, în principal, pe cele mai bune practici de adăpostire a animalelor, de nutriție a vacilor de lapte pe parcursul ciclului reproductiv, pe combaterea bolilor, reproducere, elaborarea unor rații echilibrate.

 Expertul constată existența în Moldova a unor ferme-model de bovine și recomandă, între altele, creșterea investițiilor în furaje de calitate, îmbunătățirea geneticii la bovine, modernizarea proceselor de producție, depozitarea corectă a bălegarului.

Inapoi la arhiva noutaților