[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: „Dialogul cu FMI va fi foarte greu”
24 Ianuarie

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, fostul ministru al Finanțelor, menționează, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, că valul de decizii populiste și cu tentă electorală nu lasă spațiu pentru reactivarea programului care îl are R. Moldova cu FMI, transmite CURENTUL.

Expertul consideră că va fi necesar un altfel de dialog după alegeri.

„Asta e situația azi când acordul cu FMI, semnat în 2016 și care trebuia să se finalizeze în 2019, e într-un fel de suspans și asta e din cauza autorităților de aici, care au hotărât să izoleze Republica Moldova de dialogul continuu cu FMI. Încă în luna iulie, imediat după decizia Parlamentului de a adopta legea amnistiei capitalurilor, președintele Parlamentului a zis că Fondul să vină deja după alegeri și atunci vom continua discuțiile.

Din păcate, valul de decizii populiste și cu tentă electorală pronunțată, care a fost promovat în ultimele luni, practic, nu mai lasă loc și spațiu de reactivare a acestui program pe care îl are Republica Moldova cu FMI și prevede și anul 2019. Practic, se poate pune cruce pe acest program, pe tranșele pe care Republica Moldova ar fi mizat poate sau poate ar fi beneficiat în 2019 și va fi necesară o altă discuție, un alt dialog. Probabil, viitorul Guvern va intra în alte negocieri pentru un nou program cu Fondul Monetar. Punctul de pornire, cel de unde s-a oprit dialogul cu FMI în august 2018, nu mai este valabil. S-au schimbat prea multe date inițiale și prea multe condiții care au stat la baza acelui memorandum sau program semnat în 2016.

Lucrurile s-au schimbat și nu mai sunt relevante pentru program. FMI va fi cel care va anunța despre aceste lucruri probabil că în timpul apropiat, poate după alegeri, dar oricum dialogul va fi foarte greu, fără ca programul să aibă unele speranțe de continuitate”, a spus Veaceslav Negruță.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților