[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert despre Rezoluția Partidului European și ce înseamnă alegerile din februarie 2019
16 Noiembrie

„Parlamentul European și instituțiile europene nu-și vor schimba atitudinea față de situația din RM, dacă nu demonstrăm că putem avea democrație”. Afirmația a fost făcută de politologul Dionis Cenușă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.

Referitor la Rezoluția PE privind la R. Moldova este una din cele mai critice adoptate până acum „prin care sunt scoase în evidență câteva probleme majore. În primul rând, aspectul nou pe care îl putem vedea în această rezoluție ține de invocarea sancțiunilor individuale pe aspectele ce țin de investigarea fraudei bancare, ceea ce până acum se discuta în birouri, dar nu era văzut ca parte a unui text adoptat de către PE, deci s-a trecut peste o linie roșie și în cazul PE”.

Cenușă crede că alegerile vor fi un test real pentru a verifica cât de responsabile sunt autoritățile de la Chișinău.

„Asistența macro-financiară și suspendarea acesteia este subiectul major în dialogul dintre Chișinău și Bruxelles. Evident, PE menține condiția principală legată de reluarea acestei asistențe și asta ține de calitatea viitoarelor alegeri. Aici de fapt guvernarea de la Chișinău trebuie să înțeleagă că fără de a demonstra o dorință de a organiza alegeri cumsecade, competitive, astfel ca orice forță politică să poată să obțină numărul de voturi pe care-l merită, care ar demonstra că există democrație în Republica Moldova, fără de aceste aspecte cred că PE și alte instituții europene nu-și vor schimba atitudinea față de situația din RM. Alegerile vor fi un test real pentru a verifica cât de responsabile sunt autoritățile de la Chișinău în materie de desfășurare a unor alegeri care pot fi considerate corecte și competitive”, a spus politologul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților