[ X ]
Expert despre prețul pentru gazele naturale: „Mai ieftin te costă să trăiești în chirie în Elveția, decât să achiți gazul în Moldova”
4 August

Expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc, spune că subiectul prețului gazului nu este unul politic, este un subiect social. Ala Tocarciuc menționează că nu vede antagonism între statutul de candidat UE și negocieri privind prețul gazelor cu Rusia,  informează CURENTUL.

„Dimpotrivă, UE va fi mai fericita sa știe ca nu trebuie sa aloce finanțare suplimentara pentru diferența de preț la gaze, dar sa aloce suport pentru subiecte de integrare. Nu vad antagonism cu Ucraina. Moldova oricum cumpăra gaz de la Rusia. Nu este posibil de oprit asta. Ucraina spune ca banii de la gaze se duc la război. Pai dacă o să plătim mai puțin, mai puțin se va duce la război. Este în interesul lor ca Moldova să consume mai mult gaz, pentru ca ei o să aibă plata de tranzit, și să achite mai puțin Rusiei”, spune Tocarciuc.

De asemenea, expertul spune că soluțiile propuse de autorități aduc a disperare.

„Oare nu este mai simplu de încercat de mers încă o dată, și încă o dată, la furnizor și de negociat în interesul oamenilor?

Avem axacali politici în țară, cu experiență de viață și cunoaștere în materii de negocieri simple. De ce nu sunt implicați? Pentru ca nu poartă “juchetca” galbenă? E o mare nedreptate față de cei săraci.

Un simplu calcul preventiv, îmi zice că pentru 350-700 m cubi de gaz la iarna va trebui de plătit lunar între 17500-35000 lei. Pentru comparație: un apartament cu 3 camere în chirie aici costă 1500 fr sau 30000 lei. Mai ieftin te costă să trăiești în chirie în Elveția, decât să achiți gazul în Moldova.

Dacă noi mâine plătim și 3000 $ pe metru cub de gaz, războiul nu se va termina. Este în afara controlului nostru acest război. De ce trebuie să sufere acum cei slabi și săraci cel mai mult?

Cea mai mare eroare a fost transformarea gazului, pâinii, petrolului – în arme de război. Nu este corect!

Dă Doamne minte, la toți cei, care declara că ne conduc”, mai spune Tocarciuc.

Inapoi la arhiva noutaților