[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: „2 ani de ZLSAC au fost suficienți pentru a înțelege anumite tendințe”
11 Aprilie

Evoluția exporturilor moldovenești pe piața UE în cadrul implementării Zonei de Comerț Liber Cuprinzător și Aprofundat (ZLSAC), în acești 2 ani, a fost discutată în cadrul unei mese rotunde organizată de Centrul Analitic „Expert-Grup”, transmite CURENTUL.

Vice-ministra Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, a menționat că prioritate pentru noua agendă este mărirea exporturilor, dar și inițierea exporturilor animaliere pe piața UE.

„Avem cifra de 65% de export în UE a produselor agroalimentare. Diversificarea exportului este un punct important pentru noua agendă. Vom pune accentul pe exportul produselor de origine animalieră. O prioritate inclusă în agendă este comunicarea și informarea în diferite dimensiuni pe plan general, sectorial și tehnic. Aici avem nevoie de expertiză pentru a efectua lucrul eficient”, a spus Daniela Morari.

Octavian Berzan, șef Direcție coordonarea politicilor economice europene și DCFTA, a spus că 2 ani au fost suficienți pentru a înțelege anumite tendințe.

„Toate reformele în acest sens urmăresc scopul de a ridica fluxurile comerciale. În creștere de export sunt atât produsele, cât și companiile care le exportă. Totodată, reiterez elaborarea planului pentru inițierea exporturilor de origine animalieră”, a spus Octavian Berzan.

Precizăm că, evenimentul este organizat în cadrul proiectului implementat de către Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), din Belgia, Expert-Grup din Moldova, Centrul de consultanță „Reformatics” din Georgia și Institutul de Prognozare Economică și Consultare de Politici (IER) din Ucraina, cu suportul Agenției Suedeze pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (SIDA).

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților