[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exercițiu de simulare a unei boli la o fermă viticolă – desfășurată la ANSA
14 Februarie

La ANSA s-a desfășurat un exercițiu de simulare a unui focar de Xylella fastidiosa (Pierce disease) într-o fermă viticolă comercială, transmite CURENTUL.

Exercițiul s-a desfășurat timp de două zile, pe 13 și 14 februarie.

În prima zi, participanții acestui exercițiu, reprezentanți ai Direcțiilor teritoriale, responsabili de domeniul de sănătate a plantelor, au luat cunoștință de manifestările clinice și morfologice și aspectele teoretice de intervenție în focarele posibile.

Despre importanța exercițiului în combaterea bolii a vorbit în deschidere, Svetlana Lungu, Șefă a direcției sănătatea plantelor, iar Rasa Zukuviene, expert internațional în protecția plantelor a vorbit despre epidemiologia, simptome și situația privind Xylella fastidiosa în Europa. Despre detectarea și aplicarea măsurilor de urgență în cazul constatării bolii a vorbit în prezentarea făcută un alt expert de talie internațională în domeniu, Lidia Necajeva. La prelevarea de probe și transportarea acestora s-au referit colaboratorii laboratorului fitosanitar din cadrul ANSA, iar Iulia Haidarlî, Șefă adjunctă a Direcției sănătatea plantelor a vorbit detaliat despre măsurile care se cer a fi aplicate în caz de suspectare sau de confirmare a bolii și despre întocmirea Planului de contingență și a Manualului operațional.

În a doua zi de instruire, participanții la exercițiul de simulare au participat la simularea unui caz de Xulella fastidiosa, „suspectat” într-o fermă viticolă comercială din raionul Ialoveni.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților