[ X ]
[ X ]
[ X ]
EXCLUSIV! Salvate din incendiu, partiturile Filarmonicii Naționale vor fi digitalizate
5 Octombrie

Partiturile Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” au fost salvate și ulterior găzduite de către Biblioteca Națională. Acestea urmează să fie supuse unui proces complex de restabilire, după care vor fi transformate în format digital, informează CURENTUL.

Biblioteca Națională și-a asumat responsabilitate pentru selectarea și valorificarea documentelor afectate de incendiu, plasându-le în demisolul instituției.

Potrivit Directorului Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, procesul de restabilire va fi unul îndelungat, întrucât exponatele au suferit dublu, atât în urma focului, cât și în urma stingerii lui. Efectiv, acestea vor fi mai întâi uscate, iar pe parcurs scanate și plasate pe platforma online a bibliotecii. „Lucrările salvate constituie un adevărat patrimoniu cultural, deoarece cuprind manuscrise ale compozitorilor naționali, cărți din secolul XIX și partituri muzicale de la începutul secolului XX”, a specificat Elena Pintilei.

Deocamdată nu se cunoaște numărul lucrărilor arse în incendiu. Urmează să se facă o totalizare pentru a se estima paguba dată.

Amintim că acum o săptămână, la Filarmonica Națională a izbucnit un incendiu puternic. Pompierii au reușit să lichideze focul, însă edificiul a avut de suferit. În acest sens, Ministerul Finanțelor a deschis un cont de colectarea fondurilor pentru reconstrucția Filarmonicii.

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților