[ X ]
[ X ]
[ X ]
EXCLUSIV! Fostul director general „Cricova”, Valentin Bodiul a fugit din R. Moldova
4 August

Fostul director general al Combinatului de Vinuri „Cricova”, Valentin Bodiul se află în căutare internațională. Acesta este învinuit pentru abuz de serviciu și depășire a atribuțiilor, informează CURENTUL.

Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție, Valentin Bodiul are statut de fugar.

În materialele urmării penale se indică că Bodiul, împreună cu alte persoane cu drept de decizie atât din cadrul Combinatului de Vinuri „Cricova” SA, cât şi din cadrul a două firme, s-au organizat în prealabil pentru a comite infracţiuni în scopul folosirii bunurilor Combinatului de vinuri în interese personale.

Mai exact, în decembrie 2017, într-un comunicat al Procuraturii Generale se anunța că „ex-directorul general și partenerii lui, acționând contrar dispozițiilor legale au organizat construcția, de către un agent economic, pe teritoriul combinatului, un local de deservire a vizitatorilor „Orașul Subteran”, care pe 31 iulie 2012 a fost înregistrat în Registrul bunurilor imobile, având o suprafață totală de 1490, 20 metri pătrați. De notat că suprafața 0,38 ha pe care se află construcția, a făcut parte din suprafața totală de 83,28 hectare a perimetrului minier al CV „Cricova” SA, fapt reflectat în Actele de confirmare a perimetrului minier. Cu toate acestea, respectiva suprafață a fost scoasă și exclusă, în mod fraudulos, din perimetrul minier al Combinatului și atribuită în folosința agentului economic pentru perioada anilor 2011-2016, prejudiciind Combinatul în valoarea bunului imobil deposedat, ceea ce constituie proporții deosebit de mari”.

Pe 19 decembrie 2017, Valentin Bodiul a fost reținut și apoi eliberat sub control judiciar. Pentru acțiunile pe care le-a comis, legislaţia prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Valentin Bodiul este unui dintre cei mai longevivi directori din Republica Moldova. A deținut funcția de director al S.A. Cricova din 1987 până în mai 2016. Acesta a fost nevoit să plece de pe această poziție, dat fiind faptul că legislația prevede că șeful întreprinderii nu poate avea mai mult de 65 ani.

Bodiul a lucrat în sfera viti-vinicolă mai mult de 45 de ani. Este cavaler al „Ordinului Republicii” și a fost decorat cu Medalia „Lev Goliţîn”, pentru merite deosebite în vinificaţie.

Dima Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților