[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ex-vicepreședinte al Parlamentului despre sistemul mixt de vot: „Obsesia actualei guvernări de a rămâne la putere”
5 Martie

Ex-vicepreședintele Parlamentului, Iurie Roșca, ex-vicepremier, jurnalist, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md, a vorbit despre punctele forte și slabe ale sistemului mixt de vot. După părerea jurnalistului, acest sistem nu are nici un punct forte, transmite CURENTUL.

Iurie Roșca consideră că sistemul electoral mixt nu este altceva decât obsesia actualei guvernări de a rămâne la putere.

„Nu văd nici un punct forte, nici pentru partide, nici pentru alegători. Iar trimiterea la exemplul altor state, unde asemenea modele ar funcționa, nu e deloc relevantă pentru Moldova. Există o singură cauză a apariției acestui model cocoșat, strâmb și distorsionat, și anume obsesia actualei guvernări de a rămâne la putere prin utilizarea tuturor instrumentelor de ordin administrativ (anihilarea oponenților prin aparatul represiv și prin corupere), manipularea alegătorilor prin inducerea confuziei între candidații de pe liste și a celor pretins independenți din circumscripțiile uninominale, etc.. PSRM a calculat că ar putea avea și el beneficii din acest sistem. Poate că partidul acesta face niște socoteli care îmi scapă mie. Însă în orice caz nu mai e mult până se va vedea în ce măsura mizele adepților sistemului electoral mixt se vor justifica”, a spus Iurie Roșca.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților