[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eugen Sturza a discutat cu Ambasadorul Franței în RM privind intensificarea colaborării în domeniul apărării
24 Ianuarie

Cooperarea moldo-franceză în domeniul apărării a fost discutată astăzi în cadrul unei întrevederi a ministrului Apărării Eugen Sturza cu ambasadorul Franţei în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, transmite CURENTUL.

Ministrul Apărării l-a informat pe oficialul francez despre priorităţile instituţiei pentru anul curent. În acest sens, Eugen Sturza s-a referit la cadrul strategic şi legal în domeniul apărării, prin elaborarea şi aprobarea Strategiei Naţionale de Apărare şi Strategiei Militare.

Documentele respective realizate în cadrul fazei I a Pachetului de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) au fost elaborate cu sprijinul experţilor NATO. Pentru implementarea fazei II a Pachetului DCBI, Armata Naţională îşi propune să-şi dezvolte capabilităţile militare.

De asemenea, ministrul Sturza a menţionat că un obiectiv important în 2018 pentru instituţia de apărare îl constituie intensificarea participării Republicii Moldova cu militari profesionişti la misiuni şi operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional, inclusiv cea din Kosovo.

Eugen Sturza a accentuat, totodată, efortul instituţiei direcţionat spre pregătirea cadrelor militare şi civile în conformitate cu cele mai noi practici. Astfel, ministrul Sturza a apreciat sprijinul financiar şi logistic acordat de omologii francezi pentru dezvoltarea Centrului Lingvistic al Academiei Militare a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, asigurarea studiilor pentru militarii moldoveni în instituţiile militare franceze şi stagiului cadeţilor celor două armate în instituţiile de învăţământ specializate din Republica Moldova şi Franţa.

La rândul său, Pascal Le Deunff a spus că Franţa este interesată de dezvoltarea şi amplificarea cooperării bilaterale pe dimensiunea militară, în special în domeniul instruirii lingvistice şi participării în operaţiuni de menţinere a păcii.

4

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților