[ X ]
[ X ]
[ X ]
Eugen Coștei: „În trimestrul III traficul de pasageri a fost de 6,5% mai mare ca în trimestrul II”
3 Noiembrie

Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Eugen Coștei afirmă că măsurile de relaxare privind pandemia au contribuit la creșterea mobilității pasagerilor curselor avia, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru tribuna.md, Eugen Coștei a prezentat cifrele în acest sens.

„Sectorul aviației civile, ca și alte ramuri ale economiei naționale, a fost puternic afectat de pandemie, reducând semnificativ traficul de pasageri, mișcările de aeronave și prestarea serviciilor de navigație aeriană.

Partea bună e că măsurile de relaxare operate la nivel național și internațional, fie și destul de prudente, au contribuit la creșterea mobilității pasagerilor și respectiv revigorarea transportului internațional de pasageri pe calea aerului. În cifre, acest lucru se exprimă astfel:

Dacă în trimestrul II au fost transportați 39038 pasageri, în trimestrul III traficul de pasageri constituie 257793 pasageri (de circa 6,5 ori mai mult). Comparativ cu perioada similară a anului 2019 au fost înregistrate diminuări esențiale la realizarea traficului de pasageri în trimestrul II în proporție de -95,1%, iar în trimestrul III de -74,8%.

Pe partea serviciilor de navigație aeriană, dacă în trimestrul II au fost deservite 1619 aeronave, în trimestrul III au fost prestate servicii de navigație aeriană pentru 7970 aeronave (de circa 5 ori mai mult). Comparativ cu perioada similară a anului 2019 a fost înregistrată diminuarea deservirii aeronavelor în trimestrul II în proporție de -88,7%, iar în trimestrul III de -55,1%.

Chiar și în aceste condiții, suntem conștienți de faptul că valul doi al pandemiei în lume va readuce starea de anxietate în ramură, care de altfel este resimțită de toți agenții aeronautici atât sub aspect social, cât și financiar. Ei fiind într-o situație foarte delicată, în primul rând, în raport cu onorarea obligațiunilor financiare față de personal, furnizori și alții, vor resimți cu siguranță repercusiunile acestei crize”, a spus Eugen Coștei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților