Capacitățile, avantajele și riscurile politicii externe echilibrate a Republicii Moldova au fost puse în discuție în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, unde au participat câte un reprezentant al patru fracțiuni parlamentare, transmite CURENTUL.
La dezbateri au participat deputatul fracțiunii Partidul „Șor”, Marina Tauber, deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Alexandr Nesterovschii, deputatul Blocului ACUM, fracțiunea Platforma „DA”, Vasile Năstase, și deputatul Blocului ACUM, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.
„Toate guvernările noastre spuneau că au politică externă echilibrată, dar vedem pe parcursul anilor cu totul altă situație. PSRM pledează pentru această echilibrare în interesul cetățenilor. Noi pledăm pentru a avea relații de prietenie și cu Estul, și cu Vestul, să găsim limba comună cu toții. Am avut ultima perioadă o politică externă care se îndrepta mai mult spre Vest. Provocarea noastră acum este să facem acest echilibru. Noi avem semnat un Acord cu UE și facem parte din comunitatea euro-asiatică”, a spus Alexandr Nesterovschii.
„Cea mai bună politică externă este politica internă. În urma credibilității Guvernului Sandu s-au îmbunătățit relațiile cu UE. S-a deblocat și asistența financiară pentru R. Moldova. Acum observăm că intrăm într-o criză profundă ce ține de politica externă. Toată problema politicii noastre externe vine încă de prin anii 1995. Dacă nu ar fi existat aceste politici de elasticitate, poate am fi depus demult o cerere de aderare la UE și poate am fi fost chiar membri. Toate aceste lucruri pe care le face Dodon este o tulburare de apă, scopul său este să se facă vizibil”, a spus Vasile Năstase.
„Noi am fost mereu pentru o politică externă echilibrată. Nu am vorbit doar despre aceste lucruri, dar am și acționat în acest sens. Continuăm prin intermediul primarilor noștri să promovăm politica echidistantă. Din păcate, unele partide și fracțiuni doar declară și vorbesc despre echilibrare. Unii în mare parte uită de interesele oamenilor. Noi insistăm pe poziția noastră. Nu este important ce spun alte fracțiuni, dar ce fac. Trebuie să tragem concluziile când vorbim despre fapte concrete”, a spus Marina Tauber.
„Politica externă trebuie subordonată intereselor cetățenilor. Nu noi inventăm unde cetățenii sau afacerile trebuie să meargă. Răspundem nevoilor și intereselor cetățenilor. Dacă vorbim de politică echilibrată, însăși teza, „că cineva o lună în urmă a încercat o politică echilibrată”. Inclusiv Guvernul Sandu a depus toate eforturile ca să avem relații bune cu partenerii noștri. O politică echilibrată nu se aplică 50/50. Dacă comparăm cifrele, exportăm 70% în UE și mai puțin de 20% în CSI, atunci din acest aspect trebuie să reieșim. Am mari dubii că Guvernul acesta are capacitatea să asigure această politică echilibrată, or acest Guvern deja a depus suficient efort să se izoleze. Nu am văzut nici o discuție cu partenerii noștri din UE: Deja unele oportunități au fost ratate în aceste 3 săptămâni”, a spus Dumitru Alaiba.
La dezbateri a fost invitat și un reprezentant al Partidului Democrat din Moldova, dar a anunțat că din cauza agendei încărcate nu poate fi prezent.
Cristina Parfeni