[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial de Grigore Mocreac, maratonist, organizator de evenimente sportive: „Cred că toate poveștile se termină cu bine. Dacă nu, înseamnă că nu acela e sfârșitul lor” 
31 Iulie

Redacția Curentul.md continuă seria de editoriale a personalităților care au ce spune și pot motiva și pe alții să facă pasiuni, să lanseze proiecte noi și, de ce nu, să-și schimbe viața la 180 grade. Grigore Mocreac, producător TV în trecut, actualmente organizator de evenimente sportive, mai exact de alergare montană, este cel care a decis să ne vorbească despre activitatea sa și de ce e deosebită cea de a doua competiție a Râșnov Medieval Run.

358343813_539076511677192_5182283407426159134_n

,,Se spune că este greu să vorbești despre tine. Voi începe însă prin a spune că „pentru unii mumă, pentru alții ciumă”, ambiția pare să fie una dintre cele mai contrariante trăsături de caracter. De aceea, mă bucur că este și o trăsătură de-a mea.

Ambiția este o formă de caracter pe care mi-am însușit-o de-a lungul vieții: de la a fii un sportiv amator, am reușit să organizez două evenimente internaționale de alergare montană.

Așa începe, cu alte cuvinte povestea mea, a unui conațional care s-a stabilit în Brașov în urmă cu 7 ani. Am fost om de televiziune în Moldova: regizor, producător și prezentator. Chiar dacă era de succes, am vrut să renunț la cariera mea. Eram implicat în multe proiecte, filmări de emisiuni, spoturi publicitare, filme documentare, dar la un moment dat ceva din interior mi-a șoptit să fac acest pas, să schimb profesia, țara, aerul, totul, și m-am decis să mă stabilesc în Brașov acolo unde era deja stabilită toată familia mea.

Cu alte cuvinte, deși eram pasionat de ceea ce fac, existau anumite lucruri care îmi diminuau efectiv calitatea vieții. De aceea, am ales să îmi schimb radical viața, îmbrățișând cu adevărat tot ceea ce înseamnă alergare.

Poate vă întrebați de ce am ales sportul de anduranță, adică alergarea montană. Ei bine, urmăream un prieten din Chișinău posta mereu (pe social media) poze fabuloase de la tot felul de competiții de alergare montană. Trebuie să vă zic că la toate pozele avea niște # 100k, 110k și eu nu înțelegeam ce înseamnă aceste cifre cu litera K, la care el mi-a zis că sunt kilometri alergați în cadrul unei competiții. Țin minte că l-am întrebat: ,, îi alergați într-o săptămână sau lună? Și el mi-a zis că îi aleargă într-o zi. De atunci am început să caut tot mai multe și mai multe despre acest sport de care am ajuns să mă îndrăgostesc.

Au trecut câțiva ani de atunci, la fel cum au trecut sutele de kilometri în alergare. Astăzi, sunt unul din organizatorii la cele mai frumoase evenimente de alergare din România.

Totul a început cu ceva timp în urmă, când eram în căutarea unui antrenor de alergare. Uite așa am întâlnit-o pe actuala mea colegă Iulia Drăguțu, cu care acum suntem asociați în organizarea evenimentelor sportive, ea fiind la acel moment sportivă de performanță și activând ca și antrenoare. După jumătate de an de colaborare cu ea în calitate de antrenor, am văzut cât de multe lucruri utile și importante de la poate oferi unui alergător amator, doar dacă să fim sinceri, noi nu suntem predispuși să alergăm mult, alergarea de fapt este o uzură pentru organismul nostru, și dacă nu o dozezi corect, nu faci refacerea după antrenamente riști foarte rapid să te accidentezi și să constați că acest sport nu este pentru tine.

De la relația antrenori- alergător, am devenit colegi. Evenimentele sportive fac parte din asociația Run Transylvania. Primul eveniment sub acest nume a fost organizat în 2019 pentru o gașcă mare de prieteni din Chișinău. Era o tabără de alergare montană, unde am invitat-o pe Iulia să ne povestească cu ce se mănâncă alergarea montană. Acolo am văzut cu ce poftă le vorbea Iulia participanților despre practicarea acestui sport. Și bingo, m-am apropiat de Iulia într-o seara și i-am zis: Hai să construim o comunitate de oameni iubitori de munte și să-i învățăm să abordeze acest sport. Am gândit un nume, Run Transylvania, a urmat o serie de workshop-uri, în București, Iași, Brașov, Suceava, Chișinău, au mai fost tabere în acel an 2019 și lansarea proiectul ca un conceptului Run Transylvnia.

Ne-am lansat chiar înainte de pandemie. E adevărat, ne-a dat planurile peste cap, planificam deja în 2020 să lansăm prima competiție de alergare montană care trebuia să fie în munții Piatra Craiului, dar în acel an toate evenimentele mari au fost restricționate, și tot ce a fost posibil să continuăm cu tabere de alergare montate, timp de doi ani 2020, 2021 am organizat 6 tabare la care sumar au fost peste 180 de oameni.

Astăzi sunt foooarte mândru de competiția noastră Râșnov Medieval Run, aflată deja la a doua ediție.

Râșnov e un orășel foarte aproape de Brașov cu o poveste aparte. Mic, frumos, cochet, cu oameni gospodari și deschiși pentru o colaborare, cu o cetate medievală, cu păduri frumoase, cu poteci foarte plăcute pentru alergare, cu dealuri alergabile, acest loc merita cu siguranță o competiție de alergare montană, anul trecut la prima ediție am avut circa 500 de participanți, din toată România, din republica Moldova.

Iată că ne aflăm imediat în pragul celei de-a doua ediție. Trebuie să-ți spun că mulți mă întreabă ,,Prin ce e deosebește evenimentul vostru de multe altele?”

Pentru că îmi doresc ca toți cei care vin la RMR să aibă o experiență deosebită, știi cum, fac așa ca pentru mine, mereu când faci ceva, ori trebuie să faci în așa fel ca să-ți placă ție, ori să nu faci de loc. Când eu merg la o cursă, dar eu merg la multe curse în toată țara, atrag atenția la unele aspecte: 1. Cum a fost marcajul pe traseu; 2. Cât de bine au fost amplasate punctele de hidratare și revitalizare; 3. Atmosfera de pe traseu și în zona de sosire, și aici mă refer la voluntari; Pe mine nu mă interesează cum arată medalia la finiș sau ce conține kit-ul de participare. Tot ce este important, este atitudinea organizatorilor față de participanți. Numai așa se vor alinia la zona de start Râșnov Medieval Run an de an. Din acest motiv, îi invit pe toți la Râșnov pe 2 Septembrie, unde vom scrie o nouă poveste despre alergarea montană. PS: da, am pregătit multe surprize, așa că vă așteptăm! ”.

358343394_1951718775202085_8847026570369915703_n

https://www.runtransylvania.com/ 

Inapoi la arhiva noutaților