[ X ]
[ X ]
[ X ]
Economia Republicii Moldova se află în continuă scădere
4 Octombrie

Asociația IDIS „Viitorul” a lansat un economic outlook în care este vizată economia Republicii Moldova care este în scădere, transmite CURENTUL.

Expertul IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, consideră că problemele economice încep din regiunile slab dezvoltate ale țării, care nu au parteneri și finanțări pentru a-și realiza businessul.

„Economia probabil va crește când vom avea o comunitate de afaceri și parteneri de dialog. O problemă sunt raioanele și regiunile care luptă pentru a avea activitate economică independentă. Lipsa capitalului uman nu va rezolva spațiul economic. Până la o relație veritabilă cu partenerii de peste hotare mai avem mult de muncit”, a spus Viorel Chivriga.

Agricultura în acest an a înregistrat o creștere a producției, dar se simte o deraiere a ritmului de import și export.

„În 2016 avem recoltă bună la cereale. Avem o creștere de 7% a producției și ea va crește în continuare. Efectivul de animale este în descreștere, iar anul curent avem înregistrată o deviere. Ministerul a alocat peste 4 sute milioane drept subvenții, cei care solicită ajutor vor primi, ceilalți vor pleca peste hotare să întoarcă datoriile. În 3 ani de zile, Republica Moldova nu s-a învățat să acopere căile de acces care sunt oferite de Acordul de Asociere. Asta nu înseamnă că nu există exportatori, sunt agenți economici care lucrează pe spațiul european. Avem o reducere a exportului cu 9% și a importului cu 5%. În așa caz agenții trebuie motivați. Multe întreprinderi pleacă din țară, dar trebuie să creăm parteneriate în mediul de afacere”, a spus Viorel Chivriga.

Celelalte sectoare economice se află în stare de scădere a producției, cât și a efectivului de muncă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților