[ X ]
[ X ]
[ X ]
Două sisteme de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate pe parcursul anului la vamă
7 Decembrie

Două importante instrumente de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate de Serviciul Vamal cu sprijinul financiar al Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, transmite CURENTUL.

Este vorba despre aplicația TIR-EPD și una similară sistemului GoSwift, implementat de Estonia, care vor permite o mai bună gestionare a fluxurilor transfrontaliere și reducerea timpilor de traversare a hotarului.

Modalitatea de colaborare privind implementarea respectivelor sisteme a fost discutată în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Directorul Programului USAID, Douglas Muir.

Potrivit înțelegerilor preliminare, un soft similar „GoSwift-ului” ar urma să fie achiziționat în prima jumătate a anului 2019. Iar Sculeni va fi primul post la care va fi testat sistemul. Decizia este condiționată de lucrările de reconstrucție capitală a postului, care vor începe în a doua jumătate a anului viitor. Prin urmare, aplicarea acestui instrument de fluidizare, deopotrivă cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menținerea unei capacități optime de perfectare a acestuia.

Menționăm faptul că, Go Swift este un sistem automatizat prin intermediul căruia transportatorii de mărfuri își pot programa traversarea frontierei. Această soluție și-a demonstrat eficiența în mai multe state europene, reducând substanțial timpii de traversare, motiv pentru care ar putea fi preluată și de Republica Moldova.

Tot cu sprijinul Programului USAID, în viitorul apropiat, urmează să devină funcțională aplicația electronică de declarare prealabilă TIR-EPD. Modulul este oferit de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA), achiziționarea fiind cofinanțată de Programul USAID.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din diferite ţări. Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Programului USAID pentru sprijinul constant al eforturilor depuse de autoritatea vamală în scopul accelerării tranzitului transfrontalier și facilitării activității mediului de afaceri.

La rândul său, Douglas Muir a precizat că va continua identificarea unor noi proiecte de asistență menite să îmbunătățească coridoarele comerciale ale Republicii Moldova, în beneficiul agenților economici și al transportatorilor.

Totodată, având în vedere că fluența transfrontalieră este condiționată și de operativitatea autorităților omoloage ale statelor limitrofe, s-a convenit asupra organizării unei conferințe trilaterale. La eveniment vor fi invitate să participe autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova, România și Ucraina, acestea urmând să identifice o modalitate eficientă de sincronizare a acțiunilor de vămuire și control.

Colaborarea dintre Serviciul Vamal și Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova este stabilită printr-un Plan comun de acțiuni pentru anii 2018-2020. Rezultatele scontate vizează îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal, modernizarea și consolidarea lanțurilor comerciale ale Moldovei, armonizarea legislației vamale, dezvoltarea Programului AEO și a comerțului electronic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților