[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dosarul privind omorul unui moldovean în Franța: cinci reținuți conectați la „Chitaeț” și un alt bănuit audiat
4 Septembrie

Ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate a INI sub conducerea procurorilor PCCOCS anunță audierea unui alt bănuit în dosarul omorului cetățeanului moldovean, îngropat în nordul Franței, în Amiens, în septembrie 2021.

Așa cum potrivit legii, Moldova nu-și extrădează propriii cetățeni, în acest scop, audierea bănuitului dun Bălți, cu vârsta de 38 de ani, de către autoritățile din Moldova și cele din Franța a avut loc la Chișinău, în incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS). Audierea acestuia a urmat expertizelor de ADN ale bănuitului, efectuate în Franța.

Suplimentar, în Franța se află în arest preventiv alți cinci cetățeni ai Moldovei cu vârste cuprinse între 28 și 45 de ani, de origine din Bălți și Cahul. Ulterior perchezițiilor, autoritățile franceze au ridicat de la aceștia sute de cutii de țigări și sume importante de bani.

Acțiunile de urmărire penală au avut loc în cadrul unei echipe comune de investigații create între organele de drept din ambele state. După cum autoritățile din Moldova și Franța anunțau anterior, omorul a fost comis în septembrie 2021. Până să fie omorât, victima de 29 de ani accidentase la revenirea din Belgia automobilul pe care-l conducea, iar la fața locului s-au prezentat forțele de ordine franceze. Sosite la fața locului, suplimentar gestionării legale a accidentului, autoritățile franceze au confiscat din automobilul acestuia țigări introduse ilegal, în valoare de circa 260.000 euro. Ulterior, superiorii victimei din organizația criminală „Chitaeț” („Chinezul,” din limba rusă) i-au cerut suma de bani în contul mărfii confiscate, pentru ca mai apoi să treacă la răfuială fizică, în lipsa compensării pretinse.

Menționăm, printre cei cinci arestați se numără și organizatorul omorului – persoana de încredere al hoțului în lege și lider al organizației criminale cu același nume „Chitaeț,” care era responsabilă și de acumularea banilor pentru organizație. Prin urmare, liderul organizației a fost anunțat în căutare și în acest dosar, suplimentar anunțării lui în căutare în 2020 pentru trafic de droguri, de procurorii PCCOCS.

Investigațiile continuă, în cadrul echipei comune moldo-franceze de investigații, timp în care cei vizați în dosar beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Inapoi la arhiva noutaților