[ X ]
Dosarul directorului unui școli profesionale din Chișinău, învinuit de delapidarea averii străine – trimis în judecată
18 Mai

Procurorii anticorupție, de comun cu ofițerii CNA, au finalizat urmărirea penală și au transmis în judecată, dosarul în privința directorului unei școli profesionale din Chișinău, incriminându-i comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine și escrocherie cu folosirea situaţiei de serviciu, cauzând daune în proporţii considerabile, transmite CURENTUL.

Şeful instituţiei este învinuit că, timp de mai bine de un an, i-ar fi deposedat pe unii angajaţi de-ai săi de cardurile salariale şi, respectiv, de bani. În plus, a fost documentat un caz de angajare fictivă a unui muncitor și însușirea salariului acestuia.

Concret, în perioada ianuarie 2017 – martie 2018, directorul şcolii, ar fi identificat persoane cu situaţie materială precară pe care i-a angajat în diferite funcţii auxiliare în instituţia pe care o conducea. Ulterior, în mod abuziv, le-ar fi luat cardurile bancare, pe care erau transferate salariile, pentru a extrage banii şi a-i folosi în interes personal. Ca să-şi camufleze acţiunile infracţionale şi a evita eventuale nemulţumiri din partea angajaţilor, conducătorul instituţiei transmitea o parte din bani (1 200 -1 300 de lei) salariaţilor. Sumele rămase pe cont, care variau între 3 000 şi 4 000 de lei, în funcţie de postul ocupat de angajat, erau însuşite de director.

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul și-a recunoscut vina, încheind un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a recuperat benevol prejudiciul cauzat statului prin delapidare, în mărime totală de 62 833 de lei. Totodată în cadrul urmăririi penale a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești ale învinuitului în mărime de 15 000 euro.

Prejudiciul cauzat angajaților prin escrocherie, ajunge la 151 460 de lei, recuperarea acestora urmând a fi decisă de către instanța de judecată, în acest sens fiind înaintate acţiuni civile de către părţile vătămate.

Pentru delapidarea averii străine în proporții considerabile, legislaţia naţională prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 850 la 1350 u.c. sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 5 ani; iar pentru escrocherie – amendă în mărime de la 850 la 1350 u.c. sau închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 3 ani.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților