[ X ]
Dorin Recean, la „Moldova Digital Summit”: Digitalizarea trebuie să fie centrată pe experiența cetățenilor
15 Iunie

Transformarea digitală a Republicii Moldova, potențialul inteligenței artificiale, consolidarea securității cibernetice sunt câteva dintre subiectele care vor fi discutate în cadrul „Moldova Digital Summit”, care se desfășoară în perioada 15-17 iunie, la Chișinău. Platforma reunește experți din industria internațională și națională TIC, oficiali guvernamentali, lideri ai comunității de afaceri în domeniu, donatori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice.

Prezent la deschiderea evenimentului, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că, pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova a înregistrat un progres semnificativ în procesul de digitalizare, care aduce o serie de transformări și oportunități pentru societate și economia țării.

„Prioritatea Guvernului este să automatizăm procesele și să le facem mai eficiente pentru cetățeni. Tot ce poate fi realizat la distanță ar trebui să fie făcut la distanță – de la lansarea unei afaceri, deschiderea unui cont bancar sau semnarea unui contract de muncă – totul poate fi simplificat și accelerat prin digitalizare. Ceea ce contează este ca digitalizarea să fie centrată pe experiența cetățeanului, oferind transparență și acces rapid la informații și serviciile necesare. Prin digitalizarea serviciilor guvernamentale, simplificăm procesele administrative, reducem birocrația și îmbunătățim relația dintre stat, cetățeni și oameni de afaceri”, a menționat premierul Dorin Recean.

Următoarele 3 zile, pe platforma „Moldova Digital Summit” vor avea loc sesiuni și discuții cu privire la procesul de transformare digitală a Republicii Moldova. Invitați din România, Estonia, Letonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Belgia, SUA vor împărtăși experiențele țărilor lor și modul în care au implementat tehnologiile în diverse domenii de activitate, inclusiv soluții publice centrate pe cetățeni și infrastructură digitală comună. A doua zi a evenimentului va puncta mecanismele de securizare a investițiilor în tehnologiile viitorului, dar și dezvoltarea culturii digitale prin promovarea competențelor digitale adaptabile pentru viitor. Summitul va culmina cu o expoziție, în cadrul căreia vizitatorii vor face cunoștință cu tehnologiile aplicate în procesul de educație, dar și cu cele mai bune proiecte și programe de inginerie create de tinerii specialiști din țara noastră.

 

Inapoi la arhiva noutaților