[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dorin Chirtoacă: „Parafrazând diplomații vremii: deocamdată, singurul bărbat din RM, a fost o femeie, să vedem ce vor face bărbații”
6 Iunie

După decizia Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a amintit că, o sută de ani în urmă, ambasadorii europeni au spus despre Regina Maria: „În perioada primului Război Mondial, singurul bărbat al României a fost o femeie”, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Dorin Chirtoacă a scris că, „parafrazând diplomații vremii, păstrând totuși proporțiile, putem spune următoarele: deocamdată, singurul bărbat din RM, a fost o femeie, să vedem ce vor face bărbații”.

„Personal am chemat constant în ultimele doua luni blocul ACUM să ia o asemenea decizie. Maia Sandu și PAS au făcut un pas corect. Să fiu și eu înțeles corect, nu este vorba de o comparație cu Regina Maria. Fraza de acum un veac însă, se potrivește la fix, pentru că deși eu am chemat la aceasta soluție, din păcate, nici până astăzi și nici astăzi, nu am văzut bărbați, președinți de partide, să dea o soluție, sa fie gata să-și asume un asemenea risc, o asemenea răspundere și nici măcar să spună un cuvânt public în acest sens de bine sau de rău. Atunci îi întreb, de ce mai sunt sau se pretind a fi bărbați de stat, cel puțin? De ce mai participa la alegeri? Stau și tac, nu spun nici da nici ba, așteaptă să se împiedice ceilalți și să cadă, dup care să apară ei „salvatori”, spunând acea părere pe care o așteaptă majoritatea. Iar majoritatea își formează părerea în urma unei manipulări, a unui „val”. Prin urmare, vor doar sa speculeze manipularea. Aceasta mai este politica în secolul XXI? Poate societatea trebuie ajutată să înțeleagă procesele politice, mai ales într-o dictatura hibrida cum avem noi?!”, a scris liberalul.

Chirtoacă a mai spus că așteaptă să vadă ce vor face cei din PPDA. „Daca nu vor susține aceasta decizie, dacă se vor sparge în figuri, atunci fie nu au viziune politica, fie voluntar sau nu, sunt complici ai regimului. Evident ca nu se pune problema unei alianțe cu PSRM, bazate pe parteneriat și încredere. Trebuie dejucate concomitent planurile. Acest lucru nu-l poți face însă doar uitându-te și criticându-i. Poți să o faci numai dacă pornești un joc de șah cu ei, gândind atent fiecare mutare, pana le pui mat. Acest lucru este posibil și o putem face împreună. Da, riscuri și capcane vor fi la fiecare pas și de acum încolo. Se poate însă trece peste este cu succes. Aceasta este calea – debarcarea regimului, fără instaurarea altuia nou. Din două, una oricum va avea loc, ceea ce, oricum, va fi un pas înainte”, a scris Chitoacă.

Liberalul a mai spus că i-ar fi mult mai ușor să stea deoparte, să strige: „Trădare!” și să încerce sa adun capital politic. „Consider totuși, că trebuie să ne ridicăm la un alt nivel, și în politica, și în toate. Am fi reușit în 2016 să facem asta, daca eram înțeleși, dacă atunci nu se striga „trădare, iuda, etc”, pentru ca PL-ul exact la fel a încercat să-și asume riscul și răspunderea, dar acesta e un alt subiect”, a mai scris Chirtoacă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților