[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon: Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însă nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor
18 Iunie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon declară că observă disperarea cu care „oligarhii continuă să cumpere deputați în dorința de a prelua puterea”, informează CURENTUL.

„Ei speră că așa vor reuși să se salveze, să fugă de răspunderea penală pentru frauda bancară și toate schemele lor ilegale, ei speră să nu mai întoarcă banii furați, iar coruperea deputaților și crearea haosului este unicul lor mijloc de a scăpa de pedeapsă. Vreau să atrag atenția că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criza politică și destabilizare, fiindcă actualul Guvern oricum își va continua activitatea și va face tot ce este necesar pentru oameni în aceasta perioada de criza, chiar și în lipsa unei majorități politice stabile, dacă se va ajunge la acest lucru. Cred că provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic Plahotniuc-Șor-Candu să preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate. Azi toată lumea înțelege că deputații-transfugi sunt oamenii lui Plahotniuc și Șor, cumpărați cu bani din miliardul furat, iar orice coaliție cu acești transfugi sau cu grupările Candu-Șor înseamnă o coaliție cu interesele și scenariile lui Plahotniuc. Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM si PPDA să dea dovada de responsabilitate politica, sa caute împreuna cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul Republicii Moldova sa nu fie instaurat haosul si anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat sa cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PDM, dar în același timp numărul deputaților integri la această etapă este mult mai mare decât al celor care se vând. Iată de ce sunt sigur că există soluții pentru ca țara să nu revină la dezastrul în care se afla în urma cu mai bine de un an de zile”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

Igor Dodon a spus că, în calitate de Președinte, va acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum a făcut-o și cu un an în urmă, și voi susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetățenilor.

„Mă voi opune însă oricărei construcții politice care s-ar putea face împreuna cu partidele lui Șor și Plahotniuc, cu transfugii lor cumpărați, cei care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii care i-au adus pe oameni la sărăcia în care se afla astăzi. Cine crede că scopul oligarhilor este să se limiteze la lupta cu Dodon sau PSRM, se înșeală, fiindcă Plahotniuc se va apuca apoi de lupta și cu Maia Sandu, și cu Andrei Năstase sau alții. Scopul oligarhilor este nu atât lupta politica, dar preluarea Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Justiției în general, pentru a-și închide dosarele penale și a putea relua șantajul împotriva celor care îi încurca. Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însă nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor de a avea o țara stabilă și sigura, de a fi susținute proiectele care vin să-i sprijine în aceasta perioada foarte complicata de criză”, a punctat el.

Potrivit lui Dodon, este în egală măsură gata să susțină atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice.

„În același timp, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute. Nu în ultimul rând, având în vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practica și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor. Sunt de acord ca avem o problema serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave că ar fi fost corupți de oligarhi. Astfel, sunt mai multe soluții prin care putem face față acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc între partidele antioligarhice. Anume din aceste considerente voi iniția în următoarele zile discuții împreuna și/sau separat cu partidele politice antioligarhice din parlament. Dacă însă se va ajunge la blocarea activității actualului guvern sau la demiterea lui, la lăsarea țării fără guvernare, responsabili în fața cetățenilor vor fi cei care împreuna cu Plahotniuc și Șor au participat la instaurarea haosului și la punerea în pericol a cetățenilor”, a precizat Dodon.

Șeful statului a venit și cu un mesaj către cetățeni. „În încheiere vreau să-i asigur pe cetățeni că prioritatea mea la acesta etapă este să contribui la asigurarea stabilității țări și la asigurarea condițiilor necesare pentru a ieși împreună cu bine din situația complicată pe care o traversăm. Anul trecut pe vremea aceasta am trecut prin greutăți și riscuri mult mai mari și am făcut față cu bine, vom reuși și de data aceasta. Cât voi fi eu președinte, oligarhia nu va reveni la putere în Republica Moldova”, a conchis șeful statului.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților