[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dodon și Putin au discutat o serie de subiecte. Ce au stabilit
31 Octombrie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut, astăzi, în Federația Rusă, o întrevedere cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a menționat că a fost discutat subiectul scoaterii taxelor vamale.

„Ne-am înțeles să adoptăm decizii comune pentru creșterea exportului de mărfuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv scoaterea taxelor vamale de la 1 ianuarie 2019 la exporturile în Federația Rusă a următoarelor produse moldovenești: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vinicole. Prealabil, ne-am înțeles să continuăm punerea în aplicare a măsurilor de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă, care, dintr-un motiv sau altul, au încălcat legile Rusiei în temeiul articolului 26. De amnistia pe acest articol au beneficiat deja zeci de mii de cetățeni ai țării noastre. De asemenea, ne-am înțeles să luăm noi măsuri privind amnistia cetățenilor Republicii Moldova în baza articolului 27 din legislația privind migrația Federației Ruse. Această înțelegere va intra în vigoare cu începere la 1 ianuarie 2019. La fel, am discutat în detaliu posibilitatea de a atrage investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în interesul locuitorilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului”, a precizat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a menționat că, în cadrul discuțiilor privind relațiile culturale, au convenit să declare anul 2019 – anul Republicii Moldova în Federația Rusă și anul 2020 – anul Federației Ruse în Moldova, și să întocmească un Plan de evenimente în acest sens.

„Am solicitat Președintelui Federației Ruse să examineze posibilitatea de a acorda burse mai mari cetățenilor din R. Moldova, care doresc să studieze în universitățile ruse, începând cu anul viitor. Am exprimat sinceră recunoștință Președintelui Putin pentru ajutorul tehnic acordat administrațiilor locale pentru îmbunătățirea activității acestora. Am reiterat că majoritatea cetățenilor R. Moldova susțin calea salvării relațiilor de prietenie cu Federația Rusă și îmbunătățirea parteneriatului strategic”, a mai scris Dodon.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților