[ X ]
[ X ]
[ X ]
(DOC) Guvernatorul Sergiu Cioclea – raport la Parlament. Cum descrie anul 2017 și câți bani au fost recuperați urmare a lichidării Băncii de Economii, Unibank și Banca Socială
7 Iunie

La 4 iunie 2018, Parlamentul Republicii Moldova a recepționat raportul de activitate al Băncii Naționale a Moldovei, semnat de Guvernatorul Sergiu Cioclea, informează CURENTUL.

Raportul, care are 126 de pagini, este în format pdf și a fost plasat pe site-ul Legislativului. Documentul începe cu un intro semnat de Guvernator, care se arată convins că lucrurile în sistemul bancar se află pe calea cea dreapta.

„Mai sunt multe de făcut, însă anul 2017 cu certitudine a însemnat un salt calitativ important în consolidarea sectorului bancar, care devine mult mai sigur și credibil pentru cetățeni”, afirmă Cioclea.

Un capitol în raport este dedicat băncilor în proces de lichidare. Astfel, aflăm că la finele anului 2017, în R. Moldova în proces de lichidare silită se aflau 8 bănci, printre care BC Unibank, BC Banca Socială și BC Banca de Economii (proces pornit în 2015).

În raportul BNM se spune că, urmare a acțiunilor întreprinse de lichidatori, de la cele 3 bănci au fost recuperate în total 1 002,6 milioane lei, inclusiv 305,6 milioane lei în 2017. Nemijlocit în 2017 au fost recuperate: Banca de Economii – 159,4 milioane lei, Unibank – 134,4 mln. lei, Banca Socială – 159,4 milioane lei.

În proces de derulare în instanțe se află 179 de acțiuni, pentru a recupera încă peste 7 miliarde lei.

Tot acolo se vorbește și de raportul Kroll. Acesta a fost transmis Procuraturii Anticorupție, iar prezentanții companiei Kroll și Steptoe&Johnson sunt gata să colaboreze cu ancheta, se mai spune în raportul BNM.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților