[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dmitri Torner, la competiția de cross-biatlon pentru copii: Voi sunteți viitorul țării noastre! Voi sunteți NEXTGEN!
28 Mai

Cu doar o săptămână înainte de vacanța cea mare, 65 de elevi din Chișinău și Criuleni au concurat pentru premiile și cupele competiției de cross-biatlon, care s-a desfășurat pe stadionul din or. Criuleni. Iar premiul cel mare al evenimentului l-a constituit șansa de a reprezenta Moldova la competițiile de cross-biatlon pentru copii, care se vor desfășura în luna octombrie curent, în Turcia și Grecia.

Elevii au fost repartizați în două categorii de vârstă: 10-12 ani și 13-14 ani. Ei au concurat la trei discipline – cursa individuală feminină, cursa individuală masculină și ștafeta mixtă.

Alergare la distanță și tragere la țintă din arma cu laser – sunt probele în care tinerii sportivi au dat dovadă de maximă concentrare, rezistență, curaj, răbdare și încredere în forțele proprii, dar și în sfaturile pe care le primeau de la antrenorii lor. Au fost strigăte de încurajare, au fost îmbrățișări de bucurie, lacrimi de supărare, tristețe că doar câteva secunde i-au despărțit pe unii concurenți de râvnitul loc pe podium. Cu toate acestea, cei care acum s-au ales doar cu diplome de participare au recunoscut că este prima provocare de acest gen pentru ei și că vor depune și că se vor antrena și mai mult și mai insistent.

Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon din Moldova, a felicitat participanții, subliniind faptul că fiecare dintre ei este deja un învingător, pentru că au ales sportul, iar această alegere înseamnă un mod de viață sănătos. „Mă bucur să vă văd pe toți în marea noastră familie de biatlon. Vreau să vă felicit cu ocazia primei competiții și primele voastre succese. Sunt mândru că sunteți viitorul țării noastre. Sunteți NEXTGEN!”, a declarat Dmitri Torner.

Cezar Frumosu, vicepreședintele Consiliului Raional Criuleni, a mulțumit Federației de Biatlon din Moldova pentru că a ales Criuleniul ca proiect pilot și a găzduit competiția finală.

„Ne bucurăm sincer să găzduim participanții competiției și că biatlonul continuă să se dezvolte în Moldova. Suntem mândri de compatrioata noastră Alexandra Camencic și suntem siguri că copiii noștri îi vor urma exemplul”, a spus el.

Alexandr Mastiaev este primul antrenor al Școlii sportive din or. Criuleni și al Alexandrei Camenșcic, antrenoare NEXTGEN, participantă la două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (2010 și 2014). El a subliniat faptul că pentru a învinge, un sportiv trebuie să dea dovadă de tărie de caracter, voință, să se antreneze cât mai mult și să se bucure sincer de ceea ce face, dar și să nu uite de sfaturile antrenorulului.

Marina Șendrea, antrenoare NEXTGEN, profesoară de educația fizică la Liceul Gaudeamus din Chișinău, a menționat că tragerea cu arma provoacă cel mai mare interes din partea copiilor. Dar, ca să se mențină în biatlon, copiii trebuie să muncească foarte mult. Fiind mamă a 2 biatloniști, spune că este mândră de băieții săi. Dna Marina a mai spus că la Gaudeamus, s-au format deja tradiții în biatlon – 15 actuali și foști biatloniști din Moldova sunt discipoli ai Liceului Gaudeamus.

Profesorii de educația fizică din s. Izbiște și din or. Criuleni Natalia Onofrei și Svetlana Vudvud susțin că elevii frecventează cu plăcere secția de biatlon și că au devenit mai disciplnați și mai responsabili.

Andrei Dupceac, profesor de educația fizică, antrenor de biatlon la Liceul Waldorf din capitală, a recunoscut că noutatea despre deschiderea secției de biatlon în cadrul instituției a fost întâmpinată cu aplauze. „Ei sunt captivați de tragerea la țintă. Mă întreabă deja, ce vom face în vacanță. Își doresc să continuăm antrenamentele și le-am promis că așa vom face”, a menționat antrenorul. El a precizat că 18 elevi de la Waldorf frecventează secția de biatlon.

Nadejda Bria, antrenoarea echipei naționale de juniori de biatlon, a subliniat importanța proiectului NEXTGEN pentru dezvoltarea biatlonului în Moldova.

„Competiția de astăzi ne dă optimism nouă, antrenorilor. Este un start bun, un punct de plecare pentru următoarele turnee. Vedem copii talentați și promițători. Această generație este cea care se poate alătura familiei noastre de biatlon din Moldova în viitorul apropiat”, a spus ea.

La primele competiții NEXTGEN de duminică au participat elevi de la 5 instituții de învățământ: liceele Waldorf și Gaudeamus din Chișinău, Școala sportivă din or. Criuleni și gimnaziile Rîșcova și Izbiște.

„Mă bucur să vă văd pe toți în marea noastră familie de biatlon. Vreau să vă felicit cu ocazia primei competiții și primele voastre succese. Sunt mândru de voi! Sunteți viitorul țării noastre! Sunteți NEXTGEN!”, a subliniat Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon din Moldova.

Lista învingătorilor competiției de la Criuleni:

A.n. 2010-2011

Locul Fete Băieți
1 Mazilu Evelina (Waldorf) Nița Ion (Rîșcova)
2 Pîntea Tomiris (Waldorf) Savițchi Dumitru (Rîșcova)
3 Beregoi Andreia (Criuleni) Rozlovan Cătălin (Rîșcova)

A.n. 2012 și mai mici

Locul Fete Băieți
1 Colța Amelia (Waldorf) Florean Alexandru (antrenor Nadejda Bria)
2 Albu Amelia (Waldorf) Florean Daniel antrenor Nadejda Bria)
3 Beregoi Tatiana (Criuleni) Rotari Ion (Izbiște)

 

Cupele la ștafeta mixtă au revenit următoarelor echipe:

  1. Waldorf
  2. Izbiște
  3. Rîșcova

t3 t7 dt4 dt45 t2 dt dt1

Inapoi la arhiva noutaților