[ X ]
[ X ]
[ X ]
Directorul AMDM, despre asigurarea cetățenilor cu vaccinuri, în vreme de COVID-19
6 Octombrie

Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), afirmă că, în această perioadă complicată, cetățenii urmează să fie asigurați prin toate mijloacele posibile, având acces la vaccinuri, fie prin domeniul public sau privat, informează CURENTUL.

„Avem experiența altor țări, pe care o studiem, inclusiv acea vaccinare care poate fi efectuată prin intermediul sectorului privat. În multe țări ale lumii, inclusiv țări ale UE și în toate cele 50 de state ale SUA, este prevăzută comercializarea vaccinului în farmacii” – a declarat el, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, el a spus de ce în Republica Moldova, în farmacie, nu poți să ai acces la un asemenea vaccin: „Legislația în vigoare, ordinul Ministerul Sănătății din 2005, prevede acea restricție…”.

„Este ordinul. În condițiile în care există deschidere sau argumentare pentru a fi efectuată această modificare, poate surveni acea modificare, la nivel de ordin al Ministerul Sănătății. Dar ideea de bază este că în această perioadă complicată, cetățenii urmează să fie asigurați și această accesibilitate urmează să fie asigurată prin orice posibilitate, inclusiv prin domeniul privat, prin intermediul farmaciilor, comercializarea vaccinului antigripal prin farmaciile existente”, a subliniat oficialul.

Cât despre vaccinul anti COVID, Priseajniuc a declarat: „Cunoașteți foarte bine că eforturile sunt unele consolidate, depuse inclusiv de Ministerul Sănătății, respectiv a fost depus acel demers către organizațiile internaționale în ce ține de proiectul COVAX, în care Republica Moldova, alături de alte state ale lumii, vor beneficia de vaccinuri anti COVID, imediat ce vor fi finalizate toate procedurile de efectuare a studiilor clinice în toate trei faze de evaluare. Respectiv, după finalizarea a ceea ce înseamnă toate aceste măsuri, și atunci când vom avea certitudinea că a fost dezvoltat un vaccin eficient și sigur, nu doar pentru cetățenii din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, va apărea, inclusiv, și în Republica Moldova”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților