[ X ]
[ X ]
[ X ]
Din ce cauză e atât de cald în Republica Moldova și când va ninge din nou la noi în țară
26 Ianuarie

În pofida temperaturilor extreme înregistrate în Republica Moldova, la începutul anului, meteorologii afirmă că iarna 2020-2021 este una normală. Per general, valorile termice medii se încadrează în limitele normale, fiind cu circa 1-2 grade mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, informează CURENTUL.

Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat au precizat că în perioada rece a anului, în mod normal, temperaturile pe timp de zi în nu trebuie să depășească limita de 3-4 grade Celsius, iar pe timp de noapte, minimele pot să coboare până la minus 6-7 grade Celsius.

Meteorologii au mai menționat că de la începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate episoade de condiții extreme ale temperaturii:

„Valorile termice cele mai scăzute au fost atestate în perioada 16-19 ianuarie. Mercurul din termometre a arătat minus 21 de grade Celsius, cu până la zece grade peste limita normală”.

„Dacă vorbim de temperaturile pozitive, în perioada 21-25 ianuarie au fost înregistrate maxime de până la 13 grade Celsius, pe timp de zi, cu peste 9 grade peste limita normală. Acest fenomen a fost determinat de influența unor mase de aer sudice, din Africa de Nord”, au explicat meteorologii.

Menționăm că, în decursul celorlalte zile, valorile termice au fost normale pentru perioada respectivă.

Ce ține de precipitații, fenomenul a fost unul obișnuit, însă conform unor date prealabile, pe data de 27-28 ianuarie sunt prognozate precipitații intense sub formă de ninsoare.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților