Şeful Direcţie juridică în cadrul Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Diana Stici, pentru CURENTUL a vorbit despre planurile pe termen scurt, mediu şi lung, în domeniul de care e responsabilă.
„Sistemul de protecție a proprietății intelectuale din Republica Moldova se află în continuă consolidare, iar AGEPI, ca instituție cu responsabilități prioritare în domeniu, își construiește politica sa instituțională pe planificarea din punct de vedere strategic şi implementarea obiectivelor de dezvoltare a sistemului naţional de proprietate intelectuală.
În prezent, ne aflăm în ultimul an de implementare a Strategiei naționale în domeniul proprietății intelectuale până în anul 2020, în temeiul căreia toate acțiunile au fost orientate spre asigurarea funcţionării eficiente a sistemului naţional de proprietate intelectuală, susţinerea şi promovarea creativităţii, afirmarea pe plan internaţional a ţării în calitate de partener egal în drepturi, crearea bazei social-economice, culturale, organizatorice şi de drept, în vederea integrării potenţialului intelectual naţional în cel regional şi mondial”, a spus ea.
„Însă lucrurile nu se opresc aici: tragem o linie, evaluăm indicatorii atinși, analizăm rezultatele obținute, constatăm lacunele existente și continuăm mai departe. Mai avem cu toții încă mult de muncă. Iar cea mai bună planificare ai pașilor care trebuie să îi parcurgem constituie o nouă strategie în domeniu prin care să stabilim obiectivele strategice, măsurile şi acţiunile specifice pentru realizarea acestora, astfel ca să ajungem, pe termen lung, la un nou nivel de consolidare a sistemului de protecție a proprietății intelectuale din Republica Moldova capabil să răspundă tuturor solicitărilor beneficiarilor, oricăror provocări, dar și să integreze noile concepte care se conturează la moment: inteligența artificială, inovațiile verzi, etc”, a mai adăugat Diana Stici.
De asemenea, Diana Stici, s-a referit la planurile pe termen mediu, care sunt orientate spre fortificarea cadrului juridic în domeniu, din care considerente intenționează să opereze modificări în legile cadru ce reglementează protecția mărcilor, invențiilor, soiurilor de plante, denumirilor de origine, indicațiilor geografice, specialităților tradiționale garantate, desenelor și modelelor industriale.
„În acest mod, dorim să oferim sistemului național de protecție și mai multă credibilitate, siguranță, flexibilitate, dar și dezvoltarea continuă în pas cu necesitățile și tendințele înregistrate la nivel național și internațional: proceduri simplificate, termene restrânse, mecanisme accesibile și funcționale de contracarare a contrafacerii și pirateriei”, a declarat ea.
La fel, a mai menţionat, pentru următorul an, Direcția juridică planifică:
– să definitiveze conceptul și să elaboreze proiectul noii Strategii în domeniul proprietății intelectuale;
– să continue promovarea proiectelor de acte normative demarate orientate spre consolidarea sistemului de protecție a dreptului de autor și drepturilor conexe, sistemului de stabilire a tarifelor pentru serviciile prestate de AGEPI în domeniul proprietății intelectuale, a mecanismului de eliberare a permisiunilor de folosire a denumirilor oficiale sau istorice a statului în marcă, desen și model industrial.
– să întreprindă procedurile necesare ratificării Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice, semnat de Republica Moldova la data de 11.04.2016, precum și cele necesare semnării Acordului dintre Republica Moldova și Georgia cu privire la recunoașterea și protecția juridică a indicațiilor geografice.
Cristina Tomac