[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deținătorii de drone trebuie să știe acest lucru! E vorba despre utilizarea lor!
27 Iulie

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a prezentat noi reguli de utilizare a aparatelor de zbor fără pilot (drone), transmite CURENTUL.

Regulamentul prevede instituirea unui mecanism funcțional, bazat pe practicile statelor Uniunii Europene. Regulamentul urmează să permită și să favorizeze dezvoltarea acestor tehnologii noi, și, totodată, să asigure respectarea drepturilor și intereselor populației, cum ar fi sănătatea și integritate fizică și dreptul la viață privată.

Potrivit directorului AAC, Radu Bezniuc, dronele sunt pe larg utilizate în diferite domenii, motiv pentru care se impune reglementarea acestora.

De asemenea, el a menționat că fiecare deținător de dronă va trebui să se înregistreze online. „Parlamentul European preconizează să adopte noi norme privind utilizarea dronelor în noiembrie 2018. Noi, ca membru semnatar al Acordului de Asociere, vom adera la aceste norme. În primul rând, va fi creat un registru al acestor aparate de zbor. Procedura de înregistrare va fi simplă – în cazul în care zborul nu se preconizează în zonele restricționate, se va face online, cu date despre zbor pe care îl solicită, coordonatele, ziua, ora și declarația pe propria răspundere. Din momentul depunerii cererii se va elibera certificatul de înregistrare provizoriu. Deținătorul va fi informat despre regulile de utilizare și vor fi testate cunoștințele în domeniu, la zbor automat, dar și manual”, a spus Radu Bezniuc.

De asemenea, datele despre zonele restricționate vor fi publicate pe site-ul AAC și plasat pe AIP. „Atunci când există aviz de restricționare în anumite zone în spațiul aerian mai mare de 100 m, în zonele restricționate de Ministerul Apărării, Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, cerințele pentru operarea în aceste zone vor fi puse la dispoziția deținătorului dronelor pe pagina web al AAC și AIP”, a mai spus Radu Bezniuc.

În decurs de 10 zile de la recepționarea cererii, pentru operarea în zonele restricționate, se va lua decizia dacă i se va oferi acordul sau nu solicitantului. Dacă se constată că nu, atunci printr-o notificare deținătorul de drone va fi informat despre o zonă alternativă pentru zbor.

Totodată, Radu Bezniuc a informat că AAC este în discuții cu alte instituții pentru a promova un pachet de modificări la Codul contravențional, unde să fie introduse sancțiuni pentru încălcarea regulilor de zbor cu dronele. Aici vor fi propuse și amenzi.

Regulamentul urmează a fi supus discuțiilor publice, ulterior aprobat de AAC.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților