[ X ]
[ X ]
[ X ]
Detalii privind cazul cetățeanului reținut pentru promovarea ideologiei „Statul Islamic”
24 Octombrie

Săptămâna trecută, un cetățean al R. Moldova a fost reținut de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCOCS) de comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) pentru promovarea ideologiei „Statul Islamic”, transmite CURENTUL.

Astăzi, Procuratura Generală a oferit mai multe detalii privind arestul acestei persoane.

Procurorul PCOCS, Denis Rotaru a menționat că pe marginea acestui caz, în ultimele 2 luni, au fost reținute 3 persoane.

„Până acum avem intentate 3 cauze penale pe marginea acestui caz. Persoanele se află în arest. Acestea plasau pe diferite site-uri de socializare mesaje de justificare a diferitor activități teroriste. Ultimul reținut a făcut și o pagină pe facebook „ Adept al Statului Islamic” și instiga la acțiuni de finanțare a acestei organizații, la promovarea ideologiilor. În septembrie am reținut 2 persoane străine, în octombrie, o persoană, cetățean al R. Moldova. Persoanele au vârste cuprinse între 18-46 de ani. Aceștia au fost certați cu legea și anterior. Dacă sunt vinovați riscă 5 ani de închisoare”, a spus Denis Rotaru.

Iulian Caraman, șef Direcție SIS, a menționat că în Moldova sunt persoane care se ocupă cu recrutarea tinerilor în rândul acestor grupări teroriste.

„Moldova nu este supusă acțiunilor teroriste, dar se întâlnesc cazuri de recrutare în terorism. Persoanele date au fost suspectate înainte de astfel de acțiuni și pe parcursul a 2 ani au fost intens monitorizate. Cei mai vulnerabili sunt tinerii până la 25 de ani care pot fi atrași în astfel de organizații”, a spus Iulian Caraman.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților