[ X ]
[ X ]
[ X ]
Despre ce au discutat Președintele Dodon și Vicepremierul rus Kozak
3 Iunie

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, și reprezentantul special al Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu R. Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, aflat în vizită în R. Moldova, au discutat, astăzi, pe marginea a trei aspecte, transmite CURENTUL.

În urma discuțiilor, cei doi oficiali au susținut un briefing de presă.

„Am discutat despre comerț, după ce în 2014-2015 am avut o cădere a relațiilor noastre comerciale, începând cu 2017-2018 avem rezultate pozitive la acest capitol. În urma rugăminților noastre, au fost scoase taxele vamale pentru exportul produselor moldovenești. Astfel, exportul de mere, pere și vin în Federația Rusă au crescut considerabil. Acest privilegiu însă expiră la 1 iulie. Guvernul trebuie să se implice în procesul discuțiilor pe marginea acestui aspect. A doua temă abordată sunt migranții. În Federația Rusă se află peste 500 mii cetățeni moldoveni. Un plus au fost discuțiile despre stabilirea pensiei, ca cetățenii care trăiesc și muncesc acolo să aibă pensii moldovenești după stagiul de muncă avut în F. Rusă. Al treilea aspect discutat a fost relațiile în CSI și Uniunea Euroasiatică”, a spus Președintele Dodon.

La rândul său, Dmitri Kozak a reiterat temele abordate în cadrul discuțiilor. „Noi urmărim că în primul trimestru din an au fost creșteri economice în relațiile noastre. Un alt aspect al relațiilor noastre este grija față de cetățenii acestei țări, care trăiesc și muncesc în Federația Rusă. Pentru a le asigura echitate socială țările noastre trebuie să colaboreze. Pe teritoriul R. Moldova sunt multe firme cu capital rusesc, nu ne este indiferent și vrem ca aceștia să investească în această țară, să deschidă locuri de muncă, să achite plățile sociale. Un alt aspect este cel politic. Observăm că ultimii ani relațiile noastre comerciale sunt înghețate. Indiferent de simplificările pe care le-am oferit, totuși, avem relații înghețate și nici nu primim invitații din partea guvernării pentru a le discuta. Știm că și alți oficiali sunt în țară, acest lucru este un bun prilej să discutăm toate aspectele politice și să oferim o balansare a relațiilor”, a spus Dmitri Kozak.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților