[ X ]
Despre ce au discutat Dodon și Kozak, la Moscova
17 Iulie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul vizitei de lucru la Moscova, a avut o întrevedere de lucru cu Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Federației Ruse, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comercial-economică cu Republica Moldova, informează CURENTUL.

În cursul întrevederii, șeful statului susține că, au examinat întregul spectru al relațiilor bilaterale.

„Am menționat importanța pregătirii și desfășurării la nivel înalt a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia este preconizată depășirea perioadei de stagnare în relațiile bilaterale, care s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani din cauza guvernării precedente. Am fost unanimi în opinia că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluționare imediată, cu participarea plenară a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova”, a scris Dodon, pe Facebook.

Prin urmare, președintele a comunicat despre discuția cu privire la reducerea tarifelor pentru gazele naturale.

„În mod aparte, am discutat subiecte ce țin de asigurarea neîntreruptă a țării noastre cu gaze naturale, ținând cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. Totodată, am examinat solicitarea părții moldovenești de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începând cu ‪1 septembrie curent. Țin să menționez că în cadrul întrevederii l-am prezentat pe candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban”, a comunicat Dodon.

În același timp, șeful statului a vorbit și despre subiectul transnistrean, discutat la întrevedere.

„Referindu-ne la problematica transnistreană am făcut un schimb de opinii vizavi de rezultatele întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului „5+2″: Rusia, Ucraina, OSCE, SUA și UE. Am subliniat faptul că prioritățile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. În context, mi-am exprimat speranța că eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri „5+2″, preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent”, a mai adăugat el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților