[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputatul Marian: Am moștenit un munte de probleme, dar le vom da de capăt
16 Octombrie

Deputatul PAS, Radu Marian, afirmă că Guvernul se asigură că oamenii nu vor suferi multe de pe urma crizei energetice, care afectează toată Europa, transmite CURENTUL.

Radu Marian spune că economia mondială și-a revenit brusc în 2021, după colapsul din 2020 cauzat de COVID-19 și recuperează rapid pierderile.

„Economia Moldova își revine și ea rapid, cu o creșterea PIB pentru 2021 estimată la 7.5%, peste prognozele inițiale.

Aceasta creștere economică puternică duce inevitabil la o majorare bruscă a cererii pentru bunuri, servicii și materii prime. Întreprinderile și fabricile sunt nevoie să-și restabilească producția într-un timp foarte scurt și, din această cauză, apar blocaje în producție, în lanțurile de aprovizionare, deficit de materie primă, majorări exponențiale ale costurilor de transport etc.

Atunci când producția nu face față cererii, prețurile cresc. Și ele cresc, din păcate, în toată lumea. Prețul la petrol la bursa internațională a ajuns azi la cel mai mare nivel din ultimii 7 ani. În Germania, inflația a atins maximum din ultimii 28 de ani (+4.1%), în Polonia – din ultimi 20 de ani. Japonia are cea mai mare inflație din ultimii 15 ani. Moldova nu a scăpat nici ea de inflație – prețurile medii de consum au crescut cu 6.7% în septembrie 2021”, spune Marian.

De asemenea, deputatul a menționat că ceea ce se face acum este să se vină cu un suport pentru cei mai vulnerabili și să le fie protejată puterea de cumpărare.

„Câteva exemple de măsuri pe care le-am adoptat în ultima perioadă:
?Am majorat pensia minimă cu 60% (cea mai mare majorare din istoria țării);
?Am majorat cu 50% alocația pentru veterani;
?Am majorat cu 50% salariile pentru personalul tehnic din sistemul medical;
?Am aprobat o lege care interzice evacuarea din locuințe a datornicilor pe timp de iarnă;
? Am aprobat subvenționarea cu 50% din salariu pentru părinții care stau acasă din cauza stopării lecțiilor din cauza pandemiei;
? Am aprobat posibilitatea ca angajatorii să poate declara șomaj tehnic sau regim de activitate redusă, pentru cel puțin 25% din numărul salariaților, cu achitarea salariului conform timpului efectiv prestat, diferența de salariu fiind parțial achitată de către stat;
? S-au ieftinit tarifele la ASP”, spune Marian.

Totodată, deputatul spune că Guvernul lucrează acum și alte măsuri, inclusiv un pachet de compensare a tarifelor în cazul majorării bruște a prețurilor la gaz și surse energetice.

„Nu am niciun dubiu că situația va reveni la normal. Există consens în rândul experților că această fenomen inflaționist la nivel global se va tempera o dată cu normalizarea lanțurilor de aprovizionare și capacităților de producție.

Între timp, lucrăm la rezolvarea problemelor mult mai profunde pe care le avem în economie, vechi de decenii – monopoluri, lipsă de concurență în multe industrii, productivitate joasă, capital uman prost pregătit, salarii mici, lipsa investițiilor și susținerea antreprenorilor etc.

Am moștenit un munte de probleme, dar le vom da de capăt și vom lupta pentru bunăstarea oamenilor”, mai spune Radu Marian.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților