Proiectul de lege privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectelor de producție și a instalațiilor tehnice potențial periculoase va fi prezentat deputaților spre aprobare în cadrul ședinței plenare a Legislativului.
Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de lege, cu votul majorității membrilor prezenți la ședința de astăzi.
Potrivit reprezentanților Guvernului, problemele existente privind asigurarea securităţii la utilizarea obiectelor industrial periculoase sunt în mare parte cauzate de deficienţele cadrului de reglementare, de lipsa unor racordări la standardele și tendințele internaţionale.
Principalele prevederi ale proiectului rezidă în eliminarea a două acte permisive pentru activitățile de întreprinzător – ”aviz pozitiv de expertiză în domeniul securității industriale” și ”certificat de expertiză”.
De asemenea, se propune excluderea obligației agenților economici de atestare a muncitorilor la centrele de instruire și oferirea dreptului acestora de a atesta angajații în cadrul întreprinderii.
Documentul conține, printre altele, și aspecte privind Registrul de stat al obiectelor de producție și a instalațiilor tehnice potențial periculoase.
Acesta reprezintă o bază de date unde sunt incluse și arhivate în mod inter-conex, în bază de codificări, obiectele, instalațiile, personalul (ingineri, muncitoresc), centrele de instruire, organele de inspecții, obiecte conexe — clădiri, vehicule etc.
Registrul de stat va fi gestionat de Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST), autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Conform datelor AST, în anul 2019 erau înregistrare 5223 de obiecte de producţie potenţial periculoase în domeniile chimic şi tehnologic, instalaţiilor sub presiune şi a mecanismelor de ridicat, folosirii subsolului, alimentării cu gaze, care se regăseau la 4700 de agenţi economici.