[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputații au vizitat Parcul Național „Orhei”: Au fost prezentate  traseele turistice care urmează a fi lansate 
7 Iulie

Comisia mediu, climă și tranziție verde, împreună cu reprezentanții Ministerului Mediului, Agenției „Moldsilva”, Instituției Publice Parcul Național ”Orhei”, precum și reprezentanții mediului academic, a întreprins o vizită de documentare la Instituția Publică Parcul Național „Orhei”.

Membrii Comisiei au fost informați despre realizările Instituției Publice în direcțiile de cercetare ce vizează landșaftul– peisajele, fauna, flora și vegetația – existente pe teritoriul Parcului, precum și prognozele ce țin de cum vor fi afectate aceste ramuri de schimbările climatice. Au fost prezentate  traseele turistice care urmează a fi lansate și au fost demonstrați arborii seculari de valoare remarcabilă care s-au păstrat pe teritoriul Parcului.

Totodată, membrii Comisiei au fost informați despre necesitățile de finanțare regulată a activităților de cercetare, deși la acest aspect au fost înregistrate progrese, rămân restanțe ce țin de debursarea surselor financiare alocate în termen.  Au fost abordate și aspectele ce țin de statele de personal aprobate, care se dovedesc a fi insuficiente raportate la suprafața Parcului. A fost vizitat și sediul repartizat Instituției, care este unul nefuncțional din diferite motive.

S-a abordat ferm chestiunea ce ține de elaborarea planului de management al Parcului Național „Orhei”, în conformitate cu cadrul normativ în vigoare.  Administrația Parcului a dat asigurări că planul este la etapa de proiect și că în luna octombrie, anul curent, acesta va fi prezentat spre aprobare.

Comisia parlamentară de profil a recomandat entităților publice menținerea unui dialog constructiv și a unei colaborări continue în vederea asigurării unei bune funcționări a Instituției Publice Parcul Național „Orhei”.

Parcul Național „Orhei” – amplasat în zona centrală a Republicii Moldova, la o distanță de 46 km nord de orașul Chișinău, cu o suprafață de 337.92 km2, este primul și unicul Parc Natural din Republica Moldova, având drept scop asigurarea menținerii, conservării și folosirii raționale a diversității biologice, complexelor naturale unice, valorii estetice și cultural istorice deosebite, precum și folosirea acestora în scopuri științifice, culturale, turistice, instructive și educative.

Agenția „Moldsilva” are calitate de fondator al Parcului Național „Orhei”, acesta a fost creat conform Hotărârii Parlamentului nr.201/2013.

Inapoi la arhiva noutaților