Lista produselor nealimentare care cad sub incidența reglementărilor tehnice conforme legislației Uniunii Europene va fi extinsă. Deputații au votat în cea de-a doua lectură proiectul de lege privind supravegherea pieței, elaborat de Guvern. Scopul proiectului este de a consolida supravegherea pentru a garanta că pe piață sunt lansate doar produsele conforme, care oferă un nivel ridicat de protecție a sănătății și a siguranței. Astfel, domeniul de aplicare va fi extins de la 27 la 54 de categorii de produse, inclusiv cele comercializate online. Lista acestora, autoritățile de reglementare și de supraveghere a pieței sunt anexate la proiect.
Totodată, proiectul extinde lista agenților economici responsabili de punerea la dispoziție a produselor pe piață. Pe lângă producător, importator, reprezentantul autorizat, lista se completează cu furnizorul de servicii de logistică, în cazul în care niciun agent economic (producător, importator, reprezentant autorizat) nu este înregistrat în Republica Moldova, dar îndeplinește sarcinile stabilite de lege în calitate de agent economic. Legea obligă, de asemenea, indicarea pe produs sau pe ambalajul acestuia, colet sau în documentul de însoțire, a numelui agentului economic, denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate și datelor de contact, inclusiv a adresei poștale.
Documentul mai stabilește că, cel pun odată la opt ani, se va elabora programul național de supraveghere a pieței. În scopul coordonării, schimbului de informații și cooperării între autoritățile de supraveghere a pieței, inclusiv cu organul vamal, se desemnează Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor în calitate de birou unic de legătura. De asemenea, proiectul prevede elaborarea și implementarea sistemului informațional național de informare și comunicare pentru supravegherea pieței.
În opinia autorilor, implementarea legii este esențială pentru protecția adecvată a intereselor publice și pentru a crea condiții în care să fie stimulată concurența loială pe piața mărfurilor.