[ X ]
[ X ]
[ X ]
Deputat socialist: „Ne gândim că poate trebuia să propunem un Guvern minoritar”
22 Aprilie

„Blocul ACUM a spus că există poziția principală, pe care nu o putem trăda, nu o putem schimba sau comercializa în schimbul unor lucruri materiale”. Declarația a fost făcută de deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu, în cadrul dezbaterilor publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.

La dezbatere a participat și deputatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Gaik Vartanean, care a menționat că socialiștii merg pe ideea unei cooperări cu Blocul ACUM, pentru a schimba puterea în stat.

„PSRM a fost invitat la discuții doar de Blocul ACUM, însă la discuții s-au axat doar pe retorica electorală. Ea s-a schimbat puțin după alegeri, dar în esență a rămas aceeași. PSRM are poziția adoptată de majoritatea partidelor europene, care câștigă un număr mai mare de mandate – își iau funcțiile pe care le solicită. Cerințele Blocului ACUM de a ocupa anumite funcții, nelăsând socialiștilor, practic, nici o alegere, noi nu o putem înțelege. În așa caz ne gândim că poate trebuia să propunem un Guvern minoritar. Noi mergem pe ideea ca formațiunile celea două să coopereze pentru a schimba puterea în stat. Blocul ACUM ar putea avea o posibilă alianță cu PDM, din punct de vedere că ambele formațiuni sunt pro-europene. Indiferent de pozițiile ideologice ale PSRM și ACUM, socialiștii arată o maturitate politică, în contextul în care cetățenii au votat anume pentru acest lucru. Nu putem înțelege de ce se teme Blocul ACUM, dar sper că vom înțelege poziția lor în următoarele săptămâni”, a spus Gaik Vartanean.

Deputatul Blocului ACUM, Igor Munteanu, a menționat că formațiunea nu este interesată de funcții, dar – de dezoligarhizarea țării.

„S-au terminat alegerile parlamentare, dar unii politicieni gândesc în perspectiva alegerilor anticipate, apoi a celor locale. Blocul ACUM a spus că există poziția principală pe care nu le putem trăda, nu le putem schimba sau comercializa în schimbul unor lucruri materiale. Pe noi nu ne interesează nici una dintre funcțiile politice, doar dezoligarhizarea. Aceasta este o invitație la formarea unei agende comune, ea poate fi extinsă și cu alte propuneri. Prioritatea de bază a acestui Legislativ este scoaterea instituțiilor statului din captivitate. Am propus o agendă de dezoligarhizare care nu este contrapusă unui pachet de legi sociale, așa cum au socialiștii. Noi sprijinim aceste acțiuni. Trebuie să facem pași din ambele părți, dar să ne convingem că toți negociază cu bună credință”, a spus Igor Munteanu.

La dezbatere a fost invitat și un reprezentant al Partidului Democrat, dar nimeni nu s-a prezentat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților