[ X ]
Deputat democrat: AP OSCE și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean
10 Iulie

Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), a reafirmat, în cadrul sesiunii anuale curente, necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta se spune într-un comunicat al Parlamentului, informează CURENTUL.

Astfel, au fost dezbătute 25 de amendamente propuse la textul Rezoluției de către delegațiile celor 57 de state participante ale AP OSCE.

Printre acestea au fost votate 3 amendamente cu referire la Republica Moldova prin care s-a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Două amendamente au fost propuse de delegația Parlamentului Republicii Moldova și un amendament de delegația Parlamentului României. Toate au fost acceptate cu o majoritate de voturi.

Șeful delegației Parlamentului la AP OSCE, Sergiu Sîrbu a menționat că prin susținerea amendamentelor, organizația și-a reconfirmat sprijinul plenar pentru soluționarea diferendului transnistrean cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Potrivit lui, textul final al Rezoluției va fi adoptat la ședința plenară a AP OSCE de astăzi, 10 iulie.

De menționat că, cea de-a 27-a sesiune a AP OSCE are loc în perioada 7 – 11 iulie 2018 și este găzduită de Bundestagul Germaniei. Sesiunea anuală a AP OSCE reunește pentru dezbateri peste 300 de parlamentari, reprezentând 57 de țări din America de Nord, Europa și Asia.

osce1

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților