[ X ]
[ X ]
[ X ]
Delegația moldovenească în CUC insistă pe lichidarea posturilor de „grăniceri” și „vameși” din preajma podului Gura Bâcului-Bâcioc. Ce spune delegația transnistreană
8 Iunie

În or. Bender s-a întrunit Comisia Unificată de Control (CUC), condusă de delegația transnistreană, care și-a concentrat activitatea pe subiectul principal: acțiunile CUC și Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) în legătură cu redeschiderea, pe 18 noiembrie 2017 a podului din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, transmite CURENTUL.

Reieșind din rezultatele Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană din cadrul formatului de negocieri “5+2” desfășurată la Roma, în perioada 29-30 mai 2018, Delegația Chișinăului a îndemnat toate componentele CUC, să contribuie pentru asigurarea liberei circulații pe podul menționat în formatul operațiunii de pacificare.

În context, partea moldovenească insistă pe lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate în preajma podului de structurile transnistrene și propune monitorizarea și implementarea acestui proces de către militarii Forțelor Mixte de Pacificare și efectivele comune ale Poliției și așa-numita miliție.

Constatăm că la această etapă, nu a fost identificată o soluție unanim acceptată de părți, unele componente solicitând timp pentru consultări suplimentare.

Totodată, Comisia l-a eliberat din funcția de observator militar din partea Federației Ruse pe locotenent-colonelul Pavel Tretiakov și a aprobat raportul Comandamentul Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate.

Următoarea ședință a CUC va avea loc la 14 iunie 2018.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților