[ X ]
[ X ]
[ X ]
Declarație: „Noi, veteranii de războiul de pe Nistru, considerăm necesară Unirea, ca declarație morală pentru pierderea a sute de vieți omenești”
22 Martie

Mai mulți unioniști – veterani ai războiului de pe Nistru, au semnat o Declarație de Unire a Republicii Moldova cu România, informează CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, veteranii au menționat că, Declarația de Unire este deschisă și pentru alți veterani care doresc să semneze.

Totodată, veteranul Alexandru Morărescu a dat citire declarației. „În numele ostașilor moldoveni, care au apărat patria noastră împotriva terorismului în războiul de pe Nistru din 1992, cu sufletul la națiunea română, căreia îi aparținem, declarăm dorința de a vedea Moldova răsăriteană unită odată pentru totdeauna cu țara-mamă, România. Noi, veteranii de războiul de pe Nistru, considerăm necesară unirea, ca declarație morală pentru pierderea în urmă cu 26 ani a 279 de vieți omenești și vătămarea a peste 1200 militari, voluntari, în lupta cu bandele înarmate de teroriști care au amenințau să ne încătușeze patria și să ne țină captivi. Vrem Unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca fii și nepoții noștri să se bucure de un viitor, de libertate și prosperitate, de șansele de împlinire, pe care generația noastră nu le-au avut. Să ne ajute Bunul Dumnezeu, ca într-o bună zi să trăim clipa fericirii a Unirii depline, când nu va mai fi graniță pe Prut, iar cetățenii noștri vor munci împreună alături de celelalte popoare ale Europei civilizate”, se spune în declarație.

Totodată, prin prezenta declarație de Unire, veteranii își exprimă bucuria de a sărbători Centenarul Marii Uniri și adeziunea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților