[ X ]
Declarație: Consolidarea domeniului expertizei judiciare este unul dintre obiectivele Ministerului Justiției
12 Mai

Secretarul de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a participat la lansarea Ghidului ordonatorului expertizei judiciare – o publicație destinată profesioniștilor din domeniul justiției, care au tangență cu expertiza judiciară: ofițeri de urmărire penală, avocați, judecători, procurori, polițiști etc. Publicația conține diferite aspecte determinante la dispunerea expertizelor judiciare, astfel încât concluziile expertului judiciar să fie cât mai corecte și să asigure la maxim standardul de obiectivitate, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în cuvântul său de salut, Veronica Mihailov-Moraru, a apreciat efortul autorilor care au muncit la elaborarea ghidului și a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit la dezvoltarea profesiilor juridice.

„Consolidarea domeniului expertizei judiciare este unul dintre obiectivele Ministerului Justiției, stabilite în Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025. În acest sens, avem setate mai multe acțiuni, printre care revizuirea cadrului legislativ, uniformizarea procedurilor de examinare, capacitarea instituțiilor de expertiză judiciară. Doar prin consolidarea eforturilor vom reuși să avem expertize judiciare de înaltă calitate, restabilind astfel încrederea cetățenilor în actul justiției”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.

Ghidul este structurat în trei capitole. Primul capitol include sinteza standardelor și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în materia expertizelor judiciare, descrierea sistemului de expertize judiciare din Republica Moldova și prezentarea aspectelor procesuale în materia expertizelor judiciare. Cel de-al doilea capitol conține informații despre etapele dispunerii expertizei judiciare și sarcinile ordonatorului în procesul efectuării expertizei judiciare. În capitolul al treilea sunt prezentate infografice pentru diferite genuri și specialități de expertiză judiciară, care indică scopul expertizei, regulile generale, obiectul de cercetare al expertizei, sarcinile expertizei, modelele de întrebări, cerințele (față de obiecte și/sau mostre) etc.

Ghidul ordonatorului expertizei judiciare a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, cu suportul financiar al Suediei.

mihailov

Inapoi la arhiva noutaților