[ X ]
[ X ]
[ X ]
Decizii noi aprobate de Comisia de sănătate publică a Capitalei
15 Iunie

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a aprobat mai multe decizii, transmite CURENTUL.

Astfel, Comisia a decis:

1. Se instituie în municipiul Chişinău, din data de 15 iunie până la 30 iunie 2020, un program special de activitate a transportul public (troleibuze, autobuze, maxi-taxi) pe tot teritoriul mun. Chișinău:

– dimineața – între orele 5:00 și 10:30;

– seara – între orele 15:30 și 21:30, cu interzicerea îmbarcării în transportul public a persoanelor fără măști de protecție.

2. Se stabilește numărul maxim de îmbarcare în transportul public, după cum urmează:

– troleibuze și autobuze de capacitate medie și mare (standard): 35-40 persoane;
– în autobuze și troleibuze de capacitate sporită (articulate): 50-60 persoane;
– în autobuze de capacitate mică (microbuze): nu mai mult decât numărul de locuri pe scaune.

3. Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău va solicita autorităților publice centrale prezența forțelor de ordine (carabinieri și/sau angajați ai forțelor armate) în stațiile de transport public pentru monitorizarea pasagerilor, pentru controlul îmbarcărilor restricționate, conform limitelor stabilite, neadmiterii îmbulzelii, îmbarcării călătorilor fără măști de protecție.

4. Transportatorii particulari cu maxi-taxi vor respecta aceleași prescripții și măsuri de protecție ca și pentru transportul public, iar capacitatea maximă de călători nu va depăși numărul de scaune din dotarea unității de transport.

5. Comisiile intersectoriale de pe lângă preturile de sector, de comun cu Direcția de poliție a municipiului Chișinău, Centrul de sănătate publică Chișinău și Direcția municipală pentru siguranța alimentelor Chișinău vor intensifica controlul și supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor prescrise de prevenire a infecţiei COVID-19: în Piața Centrală

6. Comisiile intersectoriale, vor raporta neconformitățile și încălcările documentate către Președintele Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău/Primarul General, va putea convoca ad-hoc ședința Comisiei pentru examinarea deciziei de sistare a activității entităților comerciale, în care nu se respectă prescripțiile epidemiologice și măsurile de protecție.

7. Centrele comerciale vor asigura funcționarea în regim normal a unităților de comercializare a produselor alimentare și a produselor farmaceutice (amplasate în incinta acestora) cu respectarea strictă a măsurilor de control prescrise.

8. Se sistează, până la 30 iunie 2020, activitatea taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor din subordinea Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicţie în funcţie de situaţia epidemiologică.

9. Se atenționează asupra interzicerii până la data de 30 iunie 2020 a aflării persoanelor:

– în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale/fizice de minim 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice;
– în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) ani în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă;
– pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
– Se recomandă persoanelor de orice vârstă de a evita aflarea, fără necesitate stringentă, în spaţii închise (spaţii comerciale, spaţii de prestare a serviciilor, săli de sport şi fitness, clădiri administrative etc.), pieţe comerciale, unităţi de alimentaţie publică, transport public etc.

10. Conducătorii subdiviziunilor din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, întreprinderilor municipale, a instituțiilor bugetare și celor la autogestiune din subordine:

– vor organiza munca salariaţilor în cicluri periodice;
– vor atrage la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcţionalităţii unităţii, a cărui activitate necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților