[ X ]
[ X ]
[ X ]
De Ziua Internațională a Pădurilor, în Republica Moldova sunt planificate acțiuni de plantare a culturilor silvice
18 Martie

Agenția “Moldsilva” şi-a propus în acest an marcarea Zilei Internaționale a Pădurilor prin evenimente inedite. De altfel, un sfert de milion de puieți vor fi plantați la prima acțiune. În perioada 19-26 martie 2021, vor avea ca finalitate sporirea suprafeţelor împădurite în Republica Moldova, informează CURENTUL.

Astfel, vineri, 19 martie, sunt preconizate acțiuni de plantare a culturilor silvice în fondul forestier gestionat cât și pe terenurile Autorităţilor Publice Locale pe o suprafață totală de 93,4 ha.

“Tradiţional pentru ţara noastră, accentele preponderente la plantare revin speciilor silvoformante autohtone precum stejarul pedunculat, gorunul, fagul, teiul, frasinul, plop, etc. – în număr total de 264446 puieți. Totodată vor fi semănate 700 kg de ghindă” – susține agenția.

Participarea societăţii civile şi implicarea organizaţiilor neguvernamentale de mediu şi autorităţilor locale, prin mediatizarea efectivă de către mass-media, va permite ca cetăţenii ţării să fie informaţi corect şi echidistant, iar rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor.

Totodată, conform directorului Agenției „Moldsilva” Dumitru Cojocaru, Campania națională de plantare a arborilor „Plantăm păduri salvăm Moldova”, este creditată drept o acțiune ecocivică ce ar spori împădurirea teritoriului țării de la 11% la 15%.

“Pentru transpunerea în practică a planurilor de activitate, în anul curent, Agenția ”Moldsilva” planifică împădurirea a circa 1134 ha de teren. Lucrările de ajutorare a regenerării vor acoperi o suprafaţă de 2527 ha, dintre care 423 ha vor reveni semănatului ghindei sub masiv, iar 209 ha sunt preconizate regenerării naturale. Silvicultorii nu uită nici de completări în culturile silvice create în anii precedenți, iar acest tip de lucrări va acoperi o suprafață de 4030 ha” a conchis Moldsilva.

Directorul agenției, Dumitru Cojocaru a dat asigurări că prin intermediul entităților silvice subordonate vor fi create condițiile necesare pentru toate autorităţile publice, precum și persoane fizice, care doresc să se implice și să participe în cadrul campaniei de plantare.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților