[ X ]
[ X ]
[ X ]
Date oficiale ale BNS: Republica Moldova rămâne fără cetățeni!  
21 Iunie

Biroul Național de Statistică a Republicii Moldova (BNS) anunță că în anul 2021, natalitatea în țara noastră continuă să scadă, în timp ce mortalitatea este în creștere. Conform datelor oficiale publicate pe pagina instituției, în anul 2021 în R. Moldova s-au născut 29,2 mii copii, cu 5,2% mai puțini comparativ cu anul precedent, raportul de masculinitate fiind de 106 băieți la 100 fete, informează CURENTUL.

Totodată, anul trecut au decedat 45 437  de moldoveni, ceea ce este cu 2% mai mult decît în anul 2020. BNS anunță că, un rol semnificativ în această situație l-a avut pandemia cauzată de Covid 19, care a afectat preponderent persoanele în etate și cele cu maladii cronice. Simultan, bolile aparatului circulator și tumorile au continuat să dețină numărul cel mai înalt în cauzele de deces. În consecință, în anul 2021, ponderea deceselor determinate de aceste două cauze a fost de 65,9% din totalul deceselor.

Experții BNS mai spun că, în comparație cu 10 ani în urmă, atunci cand țara număra oficial 2,8 milioane de oameni,  în 2022, conform datelor provizorii, numărul s-a micșorat cu circa 200 000 persoane și va ajunge la 2,6 milioane.

BNS precizează că, acest lucru este cauzat de varii motive, cum ar fi: migrația populației, mortalitatea, sporul natural negativ, dar nu în ultimul rând din cauza scăderii considerabile a natalității. Un alt aspect este este emigrarea populației tinere din Moldova.

Conform informațiilor consultate, circa 44% din cei care pleacă sunt persoanele tinere din grupele de vârstă 20-29 de ani și 30-39 de ani. Prin urmare, Biroul Național de Statistică, a înregistrat o scădere a fertilității, care nu atinge nivelul de înlocuire a generațiilor de 2,1 copii născuți-vii per o femeie de vârstă reproductivă, se mai spune în formația publicată pe pagina oficială a BNS.

Datele mai indică că, cumulativ, toți acești factori contribuie ca sporul natural în anul 2021 să înregistreze valori negative (-16,2 mii persoane) și o evoluție diferită pentru femei și bărbați. În ambele cazuri valorile s-au accentuat, fiind evidențiată o descreștere mai substanțială a numărului populației comparativ cu anii precedenți.

Ilina Rufa, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților