[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curtea Supremă de Justiție va fi reformată
7 Martie

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, proiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție  (CSJ).

Potrivit prevederilor proiectului, cele mai importante modificări stipulează micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 de funcții de judecător la 20; modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului; revizuirea competențelor CSJ, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare.

„Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Unul din obiectivele proiectului de lege constă în transformarea CSJ în autoritatea principală care se va concentra pe asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.

Proiectul de Lege a fost supus consultărilor publice, avizat și expertizat inclusiv de Comisia de la Veneția și va avea ca efecte sporirea calității actului de justiție, asigurarea numirii în CSJ a unor judecători imparțiali și integri, sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

 

Inapoi la arhiva noutaților