[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curtea de Conturi a participat la lansarea Raportului privind indicele accesului la informație
5 Decembrie

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la data de 4 decembrie curent, la lansarea celei de-a treia ediții a Raportului privind „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, ca parte a Forumului Mass-Media 2023.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, în parteneriat cu Freedom House.

În cadrul evenimentului a fost inclusă o prezentare a constatărilor ediției 2023 a Raportului Freedom House privind accesul la informații și au fost evaluate problemele existente, juridice și de altă natură, care împiedică accesul la informații de interes public. Raportul cuprinde rezultatele unei analize comprehensive a gradului de transparență a instituțiilor publice în Republica Moldova, care s-a bazat pe o abordare metodologică originală elaborată în scopul acestei analize și s-a ținut cont de standardele și cele mai bune practici internaționale.

La baza evaluării generale a situației au stat trei componente:

  • Revizuirea cadrului legislativ;
  • Gradul de transparență proactivă a instituțiilor publice;
  • Eficacitatea procedurii de acces la informații de interes public la solicitare.

Transparența proactivă a fost definită drept partajarea și actualizarea informațiilor publice pe site-urile web ale instituțiilor publice fără a fi necesare solicitări sau cereri în acest sens din partea cetățenilor. Transparența proactivă poate fi văzută drept un exemplu de realizare a obligațiilor pozitive ale instituțiilor statului în ceea ce privește dreptul la informare.

În context au fost analizate paginile web a 73 de instituții publice, fiind elaborat un clasament cu indicarea punctajului obținut pentru fiecare instituție publică. Curtea de Conturi a Republicii Moldova în acest clasament a fost poziționată pe primul loc, acumulând un scor de 21 de puncte, fiind considerată pregătită pentru punerea în aplicare a noii Legi privind accesul la informațiile de interes public.

Raportul concluzionează cu recomandări necesare pentru operarea modificărilor necesare la cadrul legislativ actual și ajustarea de practici ale instituțiilor publice.

Inapoi la arhiva noutaților