Raportul de monitorizare privind implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție (SNIA) 2017-2020, pentru perioada de raportare – anul 2018 a fost subiectul de discuție a ședinței de lucru a Grupului de Monitorizare 3 privind implementarea SNIA 2017-2020. Evenimentul a fost găzduit de Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) la data de 7 iunie curent, transmite CURENTUL.
La eveniment au participat reprezentanți din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procuraturii, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție, Autorității Naționale de Integritate, Serviciului de Informații și Securitate, Avocatul Poporului, Curții de Conturi. De asemenea, la ședință au fost prezenți reprezentați ai societății civile, precum Centrul de analiză și prevenire a corupției, Transparency International Moldova și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.
Ședința este un instrument de bază a mecanismului de monitorizare a implementării SNIA 2017-2020, pentru a asigura prezentarea progresului cantitativ al realizării acțiunilor, identificarea bunelor practici şi a riscurilor de implementare.
Ședința a fost prezidată de Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi, care a subliniat importanța implementării acțiunilor prevăzute în SNIA 2017-2020 pentru a spori încrederea cetățenilor în instituțiile statului.
În cadrul ședinței publice a Grupului de Monitorizare 3, responsabil de Pilonul III – Justiția și autoritățile anticorupție, Pilonul V – Curtea de Conturi şi Pilonul VI – Avocatul Poporului, s-au audiat progresele și dificultățile în implementarea Planului de acțiuni al Strategiei, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 56 din 30.03.2017. Progresele au fost analizate în baza Raportului de monitorizare a implementării SNIA pentru perioada de raportare – anul 2018, elaborat de către Centrul Național Anticorupție, care asigură funcția de Secretariat al Grupurilor de monitorizare. Sumarul raportului a fost prezentat în cadrul ședinței de către Lidia Chireoglo, director adjunct al Centrului Național Anticorupție. În context, s-a menționat despre rezultatele realizate, conform cărora din 52 de acțiuni planificate pentru anul 2018, aproximativ 44,23% au fost realizate integral.
Membrii Grupului, prezenți la eveniment au vorbit despre importanța asigurării continuității implementării Planurilor de acțiuni ale Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017 – 2020, menționând despre o serie de progrese și deficiențe înregistrate.
Reprezentanții instituțiilor-piloni au venit cu sugestii și completări pe marginea raportului Secretariatului, iar reprezentanții societății civile au intervenit succint prin prezentarea rapoartelor alternative privind implementarea SNIA.
În finalul ședinței au fost puse în discuție propuneri de modificări și completări a planurilor de acțiuni pentru pilonii monitorizați de Grupul 3, care vor fi consolidate în decizia comună.
Menționăm că, Strategia Națională de Integritate și Anticorupție 2017-2020 prevede necesitatea întreprinderii unor importante reforme interne, inclusiv, prin asigurarea eficacității în lupta împotriva corupției, îndeosebi în vederea îmbunătățirii cooperării internaționale privind combaterea corupției. Strategia presupune 7 piloni de integritate, Curtea de Conturi fiind cel de-al 5-lea pilon de integritate. Obiectivul pilonului V este consolidarea capacităților Curții de Conturi în prevenirea corupției în domeniul administrării resurselor financiare și a utilizării patrimoniului public, precum și a asistenței financiare externe.
Cristina Pendea