[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum se gătește Guvernul pentru lupta cu pesta africană
13 Octombrie

Guvernul R. Moldova se pregătește serios de lupta cu pesta africană, care, de altfel, deja a fost depistată pe teritoriul țării noastre, transmite Curentul.

Conform hotărîrii Guvernului, se interzice, pînă la declararea la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) de către autorităţile sanitar-veterinare din Ucraina ca fiind ţară sau zonă liberă de pestă porcină africană, importul din această ţară: al animalelor vii receptive la virusul pestei porcine africane (porcii domestici şi mistreţi); al materialului seminal, ovulelor şi embrionilor proveniţi de la animale receptive la virusul pestei porcine africane; al cărnii, preparatelor din carne, produselor din carne şi al oricăror alte produse care conţin carne provenită de la animale receptive la virusul pestei porcine africane; al produselor şi subproduselor de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane; al materiei prime pentru furaje, furajelor combinate, furajelor complementare, preamestecurilor şi furajelor complete.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va asigura intensificarea controlului şi va examina detaliat fiecare solicitare a operatorilor economici solicitanţi ai avizului sanitar-veterinar de import al animalelor vii şi produselor interzise.

Instituţia Publică „Centrul Republican de Diagnostică Veterinară” va asigura, în regim de urgenţă, recepţionarea probelor, în caz de suspiciune la pesta porcină africană, pe care le va supune examinării în maximum 24 de ore sau le va transmite către laboratoarele internaţionale de referinţă.

Serviciul Vamal şi Departamentul Poliţiei de Frontieră vor identifica şi vor ridica bunurile şi mărfurile interzise, în cadrul controalelor sistematice a mărfurilor şi bagajelor, la intrarea în Republica Moldova din Ucraina.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților